İHD İle Ses’den Cezaevinde Yaşanan Olaylara Tepki

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman şubesi ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adıyaman şubesi ortak basın açıklaması düzenleyerek, Şanlıurfa'da cezaevinde yaşanan yangın olayına tepki gösterdiler.

İHD toplantı salonunda yapılan basın açıklamasına, İHD Adıyaman Şube Başkanı Osman Süzen, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Adıyaman İl Başkanı Mehmet Varol ve sendika temsilcileri katıldı.

Düzenlenen basın açıklamasında konuşan İHD Cezaevi Komisyonu Başkanı Av. Veysel Ocak, "Son dönemde cezaevlerinde yaşananlar hepimizin utancına dönüşen bir insanlık dramıdır. Şanlıurfa Cezaevi’ndeki yangın, ülke çapında cezaevlerinde yaygınlaşan ve yeni ölümlerin yaşanmasından kaygı duyduğumuz olayların ilk kıvılcımı oldu. Tutuklu ve hükümlülerin cezaevlerinin insan onuru ile bağdaşmayan yaşam koşulları ve aşırı doluluğuna karşı adeta bir volkan gibi patlayan tepkileri, maalesef beklenmedik bir gelişme değildir. Urfa Cezaevi’nde 13 insanın ölümüyle sonuçlanan bu patlama, bir birikimin sonucudur ve yıllardır tüm uyarı ve önerilerimize karşın göz göre göre gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı.

Cezaevlerinin her dönem insan hakları ihlallerinin yoğun yaşandığı mekanlar ve ülkenin bir türlü iyileştirilemeyen kanayan yarası olduğunu söyleyen Ocak, "İşkence ve tecrit uygulamaları, sağlık hakkı ihlalleri, anadil yasağı gibi öne çıkan ihlallerin yanı sıra; denetimli serbestlik, cezanın paraya çevrilmesi, hükmün açıklanmasının ertelenmesi gibi farklı uygulamalara karşın cezaevlerinin aşırı doluluğu, sorunların ana kaynağını oluşturmaktadır. Hayat maalesef yaşanan acılar yoluyla öğretmeye devam ediyor" dedi.

Veysel Ocak, açıklamasına şöyle devam etti: "Şunu da belirtmek isteriz ki; Türkiye'deki birçok cezaevi gibi ilimizde bulunan E tipi kapalı cezaevi de, kapasitesinin çok üstünde tutuklu ve hükümlü barındırmaktadır. Bu durum ve cezaevinin fiziksel koşullarının yetersizliğine bağlı olarak yaşanan sıkıntılar, hasta, tutuklu ve hükümlülerin tedavi süreçlerinde yaşanan birçok sıkıntı, büyük bir sorun olarak durmakta, bunun acilen çözülmesi gerekmektedir. "
Kaynak: İHA