Güney Kore'de Türk Millî Günü Düzenlendi

“Yaşayan Okyanuslar ve Kıyılar” ana temasıyla 12 Mayıs ile 12 Ağustos 2012 arasında Güney Kore’nin Yeosu şehrinde düzenlenen EXPO 2012 Yeosu’ya, Türkiye’den Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker başkanlığında bir heyet katıldı.

Heyette İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başkan Danışmanı ve EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi Üyesi Muzaffer Tunçağ ile EXPO Genel Sekreteri Dr. Ergüder Can yer aldı.Sabahki resmî programın ardından EXPO alanına giden heyet, Korelilerin alkışlarıyla karşılandı. Aynı zamanda Türk Millî Günü olan günde bayrak töreni düzenlendi, ardından İstiklâl Marşı okundu. Açılışta Bakan Eker ve EXPO 2012 Yeosu yetkilisi Joon-Hee Jong’un konuştuğu tören, Anadolu Ateşi'nin gösterisiyle devam etti. Eker, "Ülkemiz, 1950 senesinde Güney Kore halkının yardım isteğine cevap vererek askerlerini göndermiştir. Gönderdiğimiz 721 asker şehit düşmüştür. İki ülkenin birbiri için önemi çok büyüktür ve dostluğumuz uzun zamandan beri devam etmektedir. İki ülkenin birçok ortak yönü vardır.” dedi.

İzmir’in 2020 EXPO’suna adaylığına da vurgu yapan Eker, Korelileri 2016 Antalya EXPO’suna davet etti.Vali Kıraç ise yaptığı değerlendirmede, “Türk Millî Günü etkinliği, çok büyük bir coşkuyla kutlandı ve Türk pavyonu büyük ilgi gördü. Heyet olarak EXPO alanını ve pavyonunu, EXPO 2020 İzmir açısından da örnek uygulama olarak inceledik ve değerlendirdik. Görüşmelerimiz devam ediyor. Verimli bir seyahat oldu.” şeklinde konuştu.