Fazıl Say'dan Bir Dünya Prömiyeri!

“Mezopotamya” senfonisi dünyada ilk kez 40. İstanbul Müzik Festivali’nde..

İstanbul Müzik Festivali, 40. Yılında, dünyaca ünlü bestecilere verdiği eser siparişleriyle de çağdaş müziğe katkıda bulunmaya devam ediyor. 23 Haziran Cumartesi akşamı günümüzün en üretken bestecilerinden Fazıl Say 'ın İstanbul Müzik Festivali tarafından sipariş edilmiş yeni eserinin dünya prömiyeri gerçekleştirilecek. Festival kapsamında 11 Haziran 'da çağdaş müzik dünyasının önde gelen isimlerinden Gürcü besteci Giya Kancheli 'nin yeni eserinin dünya prömiyeri gerçekleştirilmişti.

40. İstanbul Müzik Festivali, çok özel bir geceye ev sahipliği yapacak. Sekiz yıllık bir aradan sonra yeniden İstanbul Müzik Festivali kapsamında besteci ve icracı olarak yer alacak, günümüzün en başarılı sanatçılarından Fazıl Say 'ın İstanbul Müzik Festivali 'nin siparişi üzerine bestelediği son eseri “Mezopotamya” başlıklı 2. Senfoni 'sinin dünya prömiyeri, 23 Haziran Cumartesi günü Haliç Kongre Merkezi 'nde gerçekleştirilecek.

Gecede ünlü virtüöze, şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. Saat 20.00 'de başlayacak konserin ilk yarısında Fazıl Say, Beethoven 'ın Piyano Konçertosu, No. 3, Do minör, Op. 37 seslendirerek, piyanist olarak virtüözitesini sergileyecek. Konserin ikinci yarısında ise Fazıl Say 'ın “başyapıtım” olarak nitelendirdiği “Mezopotamya” başlıklı 2. Senfoni 'sinin dünya prömiyeri gerçekleştirilecek.

“Mezopotamya” başlıklı 2. Senfoni 'de Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Fazıl Say 'ın (piyano) yanı sıra Carolina Eyck (theremin), Bülent Evcil (bas flüt) ve Çağatay Akyol 'a (bas blokflüt) eşlik edecek.

10 bölümden oluşan ve 130 kişilik büyük orkestra için yazılan yapıt, “Ova 'da İki Çocuk”, “Dicle”, “Ölüm Kültürü Üzerine”, “Melodram”, “Ay”, “Güneş”, “Kurşun”, “Fırat”, “Savaş ' Üzerine” ve “Mezopotamya Ağıtı” başlıklı bölümler üzerine kurulu. 55 dakika süren eser, uygarlık tarihinin kadim medeniyetleri Sümer, Asur ve Babil 'in tınılarından, Dicle ve Fırat 'ın çağıltısına, ağıtlardan, türkülere, nihayetinde yaşam ve ölüm, barış ve savaş motiflerinin birleştiği pek çok kültürün derin iz bırakan görünümlerini yansıtarak günümüz coğrafyasına odaklanıyor.

40. İstanbul Müzik Festivali kapsamında 23 Haziran Cumartesi akşamı saat 20.00 'de Haliç Kongre Merkezi 'nde gerçekleştirilecek Fazıl Say “Mezopotamya” Senfonisi dünya prömiyerinin konser biletleri Biletix satış sistemi ve İKSV 'de (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Cad. No:5 Şişhane) satılıyor. Konser günü mekân girişindeki gişelerden de bilet satışı yaplacak. Konserin bilet fiyatları 250TL, 200TL, 150TL, 100TL ve 30TL (öğrenci).