Doğu Perinçek ve Oğlu Aynı Duruşma Salonunda

Ergenekon soruşturması kapsamında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Bora Perinçek'in de aralarında bulunduğu İşçi Partisi yönetici 14 kişi, birleştirme kararının ardından ilk kez Ergenekon davası duruşmasına katıldı.

Böylece Doğu Perinçek ve oğlu Mehmet Bora Perinçek ilk kez duruşma salonunda birlikte yer aldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 192. duruşmasında, Mustafa Balbay, Hurşit Tolon, Veli Küçük, İbrahim Şahin, Doğu Perinçek ile oğlu Mehmet Perinçek'in de aralarında bulunduğu 57 tutuklu sanık hazır bulundu.

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Mehmet Haberal, Levent Ersöz ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 11 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk, daha önceki duruşmalarda Ergenekon soruşturması kapsamında Şile'de yapılan kazılarla ilgili dava dosyasının Ergenekon davası ile birleştirildiğini hatırlatarak, bu dosyanın sanıklarının ifadelerinin alınacağını söyledi.

Başkan Çalmuk, esas hakkındaki son savunmaya kadar duruşmalardan men cezası verilen Doğu Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey'in de duruşmada bulunduğunu belirtti ve Özbey'den men cezası nedeniyle salondan ayrılmasını istedi. Özbey, Ergenekon ana davasına girmemesi yönünde bir ara karar bulunduğunu, İkinci Ergenekon davası ile birleştirildiğini belirterek bu davaya girmesi konusunda bir yasaklama bulunmadığını belirterek dışarı çıkmak istemedi.

Bunun üzerine Çalmuk, "Duruşmayı aksatmayın. Disiplini bozuyorsunuz. Lütfen çıkar mısınız." diye uyardı. Özbey'in bulunduğu yerden konuşmaya devam etmesi üzerine Çalmuk, söz hakkı vermediğini ve mikrofon açık olmadığı için sesinin duyulmadığını ifade etti.

Çalmuk'un üst üste yaptığı uyarıların ardından avukat Özbey, duruşma salonundan çıktı. Sağlık sorunları nedeniyle tutuksuz yargılanan Şener Eruygur'un, mahkeme tarafından savunmasını yapması için çağrıldığı bugünkü duruşmaya, rahatsızlığı nedeniyle mazeretli sayılmasını talep eden bir dilekçe gönderdiği öğrenildi. Adli Tıp Kurumu, mahkemeye gönderdiği son raporda Eruygur'un duruşmalara katılmasında sakınca olmadığını belirtmişti. Bu rapor üzerine mahkeme heyeti de bugüne kadar duruşmalara katılmayan ve savunmasını yapmayan Eruygur'u, savunmasını yapması için çağırmıştı. Eruygur'un sağlık sorunlarını bildiren dilekçesinin mahkemeye ulaştığı bildirildi.

Duruşma, birleşen Şile kazılarına ilişkin dava dosyasının sanıklarından Okan İşgör'ün savunmasının alınmasıyla devam ediyor .