Mersin, Okuma-Yazma Oranında Hedefi Aştı

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Mersin’in okuma-yazma bilmeyenlere yönelik konulan yüzde 60 hedefi aşarak, Türkiye genelinde 8. sıraya yükseldiğini bildirdi.

Mersin merkez ilçe Toroslar Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri, ürünlerini düzenlenen yılsonu sergisi ve şenliğinde sergiledi. Toroslar Halk Eğitim Merkezi yılsonu sergisi ve şenliğine Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Toroslar Belediyesi Başkan Yardımcısı Nurettin Yıldız, Toroslar Halk Eğitim Müdürü Yusuf Gülgen, öğretmenler ve kursiyerler katıldı.

Şenlikte, kursiyerler yıl boyunca ürettikleri ürünlerini sergilerken, dans gösterileri, mini konser ve okuma-yazma kursu ödül töreni de gerçekleştirildi.

Etkinlikte bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Gül, 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili bilgiler verdi. 5 yaşını dolduran öğrenciler birinci sınıfa alınacağı için okul öncesi eğitime 36 ayını dolduran çocukların alınacağını belirten Gül, “Bu durumda 37-66 ay anaokulu, 48-66 ay anasınıfı olacak. Zorunlu eğitim yaşı, 30 Eylül itibariyle 66. ayını dolduran öğrencileri kapsayacaktır. Ancak 66 ayı doldurmamış ama fiziki olarak yeterliliği olan ve ailesinin isteği üzerine 61-66 ay aralığında olanlar da birinci sınıfa başlayabilecek. 30 Eylül 2012 itibariyle 66 ayını dolduran öğrencilerin kayıtları e-okul sistemi üzerinde otomatik olarak yapılacak. Ancak gelişimi bakımından, henüz hazır olmayan öğrencilerin kayıtları okul öncesi eğitime yönlendirilecek. Zaten 61-66 ay aralığında olanlar tamamen ailenin isteğine ve çocuğun gelişimine bağlı olacaktır. Mersin, okul öncesi eğitimde Türkiye birinciliğini elde etti. Bundan sonra bu hedefimiz 37-66 ay için olacak” dedi.

Mersin’deki okumaz-yazmazlarla ilgili rakamsal bilgiler de veren Gül, yıllar itibariyle Mersin’in yakaladığı başarıyı anlattı. Gül, “2010 Haziran tarihi itibariyle 7 bin 589 vatandaşımıza okuma-yazma öğretilerek Türkiye sıralamasında yüzde 7,27 oran ile Mersin 33. sırada yer almıştı. Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu’nun ‘Ana-Kız Okuldayız’ kampanyasına verdiği destekle 1 Aralık 2011’de 1. Kademe Kurs ve Seviye Tespit Sınavı sonucu 62 bin 11 vatandaşımıza okuma-yazma belgesi verilerek, Türkiye sıralamasında yüzde 59,41oranla ilimiz 9. sıraya yükselmiştir. 12 Aralık 2011 tarihi itibariyle yüzde 60,5 oranına yükselerek, 63 bin 162 vatandaşımıza da okuma-yazma öğretilerek Bakanlığımızın 2008’de bize koyduğu yüzde 60’lık hedefi yakaladık ve aştık. Şu an Türkiye genel sıralamasında 8. sırada yer almaktayız. Bugüne kadar 80 bin vatandaşımız okuma-yazma öğrendi. Bu sayıyı yakalamada Toroslar Halk Eğitim Merkezi’nin katkıları büyük” diye konuştu.

Kaynak: İHA