Köprülü Kanyon Milli Parkı Alanında Yangın Tedbirleri Artırıldı

Antalya Manavgat Kaymakamlığı, dünyanın en zengin ağaç ve bitki türüne sahip Beşkonak Köprülü Kanyon Milli Parkı alanında muhtemel orman yangınlarına karşı tedbirleri artırdı.

Kaymakamlık, bölgede alınacak yangın tedbirleriyle ilgili çalışma yapmak için Manavgat Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, Taşağıl Orman İşletme Müdürü Hasan Çiçek ve Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü görevli teknikeri ve Köprülü Kanyon Milli Park alanı uzmanı Mehmet Hasdoğru'yu görevlendirdi.

Hazırlanan proje kapsamında bölgede çıkacak olası bir yangında ilk yapılması gereken ve alınacak olan tedbirle ilgili Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğü bilgilendirildi.

Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğü'nün, bölgede günün 24 saati denetleme yapacağı belirtildi. Kaymakam Emir Osman Bulgurlu, Toros Dağları'nda bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı'nın 37 bin hektar alana sahip olduğunu söyledi.

Park içinde, vadi ve kanyonların arasından 120 kilometre uzunluğundaki Köprü Irmağı'nın geçtiğini belirten Bulgurlu, parkın doğusunda yer alan Dipoyraz Dağı'nın 2 bin 980 metre yüksekliğinde olduğunu, yamaçlarının ormanla kaplı olduğunu kaydetti.

Dünyada en yoğun, Akdeniz Servisi ağacının, Köprülü Kanyon Milli Park alanında yetiştiğini anlatan Bulgurlu, ince, uzun ve çok ömürlü olan bu ağaç türünün yüksek kalitesinden dolayı çok eski zamanlardan beri işlendiğini söyledi.

Bulgurlu, "Orman yangınlarına karşı ilk önce tedbir almalıyız. Beşkonak Köprülü Kanyon Milli Parkı doğal güzelliği, zengin bitki örtüsü ve ağaç türü zenginliği bakımından dünyanın sayılı alanlarından biri. Park alanı Manavgat'ın en önemli zenginliği. Bu değeri gözümüz gibi korumak zorundayız. Bölgede muhtemel bir orman yangınında yapılması gereken işlemlerle ilgili çalışma başlattık. Yangında ilk müdahale edilecek alanlarla ilgili proje çalışması yaptık. Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğü bölgede sürekli kontrol yapacak. Her türlü tedbiri aldık." dedi.

Taşağıl Orman İşletme Müdürü Hasan Çicek de milli park florasında kızılçam, karaçam, sedir, göknar, servi, dişbudak, pırnal meşesi, sapsız meşe, yabani zeytin, sandal, koca yemiş, sakız, keçi boynuzu, defne, mersin, alıç, karaçalı, zakkum, laden, yabani gül, funda, sütleğen, ılgın, kekik, böğürtlen, eğrelti ve tesbih olduğunu kaydetti.

Kara günlük adı ile bilinen tespih ağacının ise antik dönemde Selge'nin sembolü olduğunu belirten Taşağıl Orman İşletme Müdürü Hasan Çiçek, milli park faunasında bulunan hayvan türlerinin ise geyik, dağ keçisi, domuz, ayı, tilki, kurt, tavşan, sansar, keklik, güvercin, çulluk, üveyik, kartal, doğan, sazan olup kanyonun ağzında alabalık üretim merkezleri bulunduğunu kaydetti .