İşçilerin Firma İşgali Sona Erdi

Beyoğlu’nda, işten atıldıkları gerekçesiyle firmalarına ait kültür merkezini işgal eden Nakliyat-İş üyesi grubun eylemi sona erdi.

Holding yöneticileri ile görüşme sözü alan işçiler, eylemlerine son verdi. Eylem sonrası herhangi bir gözaltı ve hukuki işlem yapılmadı. Beyoğlu’nda faaliyet gösteren firma tarafından işten çıkarılan bir grup işçi, işvereni protesto etmek amacıyla firmanın İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Kültür Sanat Merkezi’ni işgal etti. İşçiler binadan slogan atarken, dışarıdan da bir grup işçilere destek verdi. İşgal girişimini haber alan çok sayıda polis, kısa sürede olay yerine geldi. Binaya giren polis ekipleri uzun süre işçileri ikna etmeye çalıştı. Polise kapıyı açmayan işçiler pencereden ‘Atılan işçiler geri alınsın’ , ‘İşçilerin birliği sermayeyi yenecek’, ‘Sendika haktır engellenemez’, ‘Yaşasın onurlu mücadelemiz’ şeklinde sloganlar attı. İşçilerin anlaşmaya yanaşmaması üzerine polis müdahale hazırlığına başladı.

Olay yerine çok sayıda çevik kuvvet ve toplumsal müdahale aracı çağrıldı. Takviye ekiplerin gelmesiyle polis gaz maskelerini takarak müdahale hazırlığı yaptı. Yaklaşık 2 saatlik görüşmenin ardından işçiler işverenle bir görüşme ayarladıklarını belirterek eylemlerine son vereceklerini duyurdu. Yapılan görüşmelerin ardından müdahale ve gözaltı işlemlerinin yapılmayacağı güvencesini alan işçiler, dışarı çıktı. Polis ekipleri de bina önünü boşalttı. Grup adına bir açıklama yapan ve işçilerle birlikte işgal eylemine katılan DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, kendilerine destek veren sendika ve sivil toplum örgütlerine teşekkür etti. Atılan arkadaşlarının işlerine geri alınıncaya kadar bu tür eylemlere devam edeceklerini kaydeden Küçükosmanoğlu, “İşçi kardeşlerimiz burayı 2 saat süreyle bir eylem alanı bir işgal alanına çevirdi. Borusan Holding’in avukatlarıyla görüşmelerimiz oldu. Değerlendirmeler yaptık. Gözaltılar tutuklamalar bize vız gelir. Cuma günü saat 11’de sorunu çözme konusunda söz verdiler Borusan yöneticileri ve biz bu çerçevede işgal eylemimizi, buradaki direnişimizi sonlandırmış bulunuyoruz. Direne direne kazanacağız diyoruz. Cuma günü temennimiz bu sorunun çözülmesi, işçi arkadaşlarımızın taleplerinin kabul edilmesi. Yoksa direnişimizi ve mücadelemizi daha da büyüterek devam ettireceğiz.” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından işçiler, İstiklal Caddesi üzerinden Taksim’e kadar yürüyerek olaysız dağıldı .