Egemen Bağış: Saçma Sapan Vize Uygulamalarına Son Verilmeli
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Vatandaşlarımıza uygulanan haksız, mantıksız, hukuksuz, saçma sapan vize uygulamalarına son verilmesini bekliyoruz.” diye konuştu.
Türkiye ile Avrupa Yatırım Bankası (AYB) tarafından ortaklaşa finanse edilen göç eylem planı ile hayata geçirilen Kabul ve Geri Döndürme Projesi temel atma töreni Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde yapıldı. Törene Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Uluslar arası İşbirliği İnsani Yardım ve Kriz Müdahalelerden Sorumlu AB Komiseri Kristelina Georgieva ve İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş katıldı.
Temel atma töreni öncesinde konuşan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ilk olarak Suriye’de yaşanan olaylara değindi. Esed’in vahşetini durduracak derecede güçlü ve samimi bir iradenin ortaya çıkamadığını kaydeden Bağış, “Suriyeli kardeşlerimizin de söylediği gibi bu zulmün, bu kanın biran evvel durması için bütün insanlığın ele ele vermesinin vakti gelmiştir. Buna seyirci kalanlar bu vahşetin ortaklarıdır. Bakın bu güne kadar ülkemize 51 bin Suriyeli kardeşimiz yardım amaçlı başvurmuş. Bunların yaklaşık 21 bini ülkelerine dönmüş ama 30 bini hala Türkiye’de Türk insanının konuk severliğiyle ağırlanıyor. Tabiki onlar bizim misafirlerimiz. Tabiki üzerimize düşeni yapacağız ama bu gün Georgieva’nın ziyareti vesilesiyle buradan hep birlikte bir çağrıda bulunmamız buraya gelip güvence altına giremeyenlerin hala hayatı tehlike altında yaşayan Suriye’deki milyonlarca insanın çağrısına artık insanlığın kulak vermesinin vaktinin geldiğini özetle vurgulamak istiyorum. Geçen süre içerisinde Esed’in vahşetini durduracak derecede güçlü ve samimi bir irade maalesef ortaya çıkamamıştır.” dedi.
AB'nin 75 milyon vatandaşa haksız, mantıksız, hukuksuz, saçma sapan vize uygulamalarına son vermesini beklediklerinin altını çizen Bağış, “Türkiye üzerinden AB üyesi ülkelere yasa dışı yollarla giden üçüncü ülke vatandaşlarının ülkelerine geri gönderilmelerinin şartlarını belirleyen bir geri kabul antlaşmasının müzakeresini tamamladık. 4 yıl sürdü ama Türkiye ile Avrupa Birliği bu konuda gerekli antlaşma noktalarına vardı. Ama bu geri kabul antlaşmasının imzalana bilmesi için Türkiye’nin de haklı olarak bazı beklentileri var. Biz kendi vatandaşlarımıza uygulanan haksız, mantıksız, hukuksuz, saçma sapan vize uygulamalarına son verilmesini bekliyoruz. Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının 75 milyon vatandaşımızın AB üyesi ülkelere vizesiz gidebilmesinin önünün açılmasını istiyoruz. İşte bu cuma günü Brüksel'de gerçekleşecek olan 50’nci Ortaklık Konseyi Toplantısı'nda da gündemimizin asıl konusunu bu oluşturacak. Bir yandan Avrupa’yla Türkiye’nin ortak menfaatleri çerçevesinde yasa dışı göçle mücadele edeceğiz. Öte yandan bizim vatandaşlarımıza uygulanan haksız, mantıksız vize uygulamalarına son verilmesi için birlikte gerekli adımları atacağız. Tabiki Türkiye çözümü kolaylaştıracak, tabiki Türkiye vatandaşlarının vize sorununu giderirken Avrupa’nın yasa dışı göçle mücadelesinde de üzerine düşeni yapacak bir ülkedir.” şeklinde konuştu.
Uluslar arası İşbirliği İnsani Yardım ve Kriz Müdahalelerden Sorumlu AB Komiseri Kristelina Georgieva ise törende yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin çok önemli bir mevzuat adımı attığını, bu adımdan dolayı ülkeyi tebrik ettiğini belirtti.
Georgieva, “Temelini atacağımız bu proje kendi ülkelerindeki baskıdan kaçan insanlara kucak açma geleneğimizin devamının bir nişanesi olacaktır. Türkiye’nin konumunun değişmesiyle algılar da artık değişiyor. Eskiden Türkiye transit bir ülkeydi doğudan batıya geçenler için. Artık Türkiye artan gelir sevisiyle bir transit ülkeden çok hedef ülke haline gelmiştir.” ifadelerini kullandı.Konuşmaların ardından, kabul ve barınma merkezinin temeli atıldı .