CHP'li Rahmi Aşkın Türeli, Patates Sorununu TBMM'ye Taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’nin patates ambarı olarak bilinen İzmir’in Ödemiş ilçesinde yaşanan sıkıntıyı TBMM'ye taşıdı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Rahmi Aşkın Türeli, ilçede 40 kilogram patatesin 1 litre mazota eşdeğer hale geldiğini belirterek üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yeniden yapılandırılması ve ötelenmesi gerektiğini söyledi.

Konuya ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle Meclis’e yazılı soru önergesi veren Türeli, Ödemiş’te yaşanan sıkıntının ihracata da darbe vurduğuna dikkat çekti. Türeli yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’nin ‘patates ambarı’ olarak bilinen İzmir’in Ödemiş ilçesinde geçimini patates üreticiliği yaparak sağlayan çiftçilerimiz ciddi sıkıntılar içerisindedir. Sağlıklı bir ekim planının olmaması nedeniyle toprak altındaki ürünün fiyatı 10 kuruşa kadar düşmüş, çiftçi vatandaşlarımız 40 kilogram patates satarak 1 litre mazot alır hale gelmiştir. Ödemiş patatesinin en önemli dış alıcılarından biri olan Suriye’de yaşanan karışıklıklar bu ülkeye yapılan ihracatı olumsuz yönde etkilemiştir” dedi.

Ödemiş’te çok sayıda üreticiyi haciz korkusu sardığını, üreticilerin icra takibine uğramasının an meselesi olduğunu belirten Türeli, şöyle konuştu: “Mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen yağış ve aniden bastıran aşırı sıcaklar yaz patatesinin çürümesine neden olmuş; üretici ekonomik olarak büyük kayıplarla karşı karşıya kalmıştır. Bu şartlar altında patates üreticisinin bankalara, kooperatiflere ve esnafa olan borçlarını kapatması imkansız hale gelmiştir. Çok sayıda üreticinin icra takibine uğraması an meselesidir”

Milletvekili Türeli’nin Bakan Eker’e sorduğu sorular şöyle,

1- 40 kilogram patatesin 1 litre mazota eşdeğer olduğu Ödemiş’te zor durumda olan üreticilere ne tür destekler sağlamayı düşünüyorsunuz?

2- Patates üreticilerinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yeniden yapılandırılması ve ötelenmesi konusunda bir çalışmanız var mı?

3- Bakanlığınızın Ödemişli patates üreticilerinin sorunlarına çare bulmak amacıyla uygulamaya koymayı planladığı farklı bir çözüm yolu bulunmakta mıdır?

4 - Başta Suriye olmak üzere birçok ülkeye patates ihracatı gerçekleştiren Ödemişli üreticilerin ürünlerini başka ülkelere de pazarlamalarını sağlayacak, bu konuda onlara yol gösterecek bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

5- Üreticilerin sürekli artan maliyetler ve ürünün para etmemesi gibi gerekçelerle önümüzdeki yıl ekim yapmaması ihtimaline karşılık, iç piyasadaki patates talebini nasıl karşılayacaksınız?”
Kaynak: İHA