Yeni Teknolojilerle Yeni Ürünlerin Buluştuğu Şenlikte Yerli, Yabancı 29 Firma Stant Açtı

Alanya 2. İyi Tarım Uygulamaları Şenliği, yerli yabanca 29 tarım firmasının katılımıyla başladı.

Toslak köyündeki açık alanda, Toslak Yeniköy Hacıkerimler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından düzenlenen şenliğin ilk gününde ''Tarım Girdileri Sergisi'' açıldı. Şenliğe Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Umut Olgun, belde belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar, çiftçiler ve davetliler katıldı.

2 gün sürecek şenliğin amacının, çiftçiyi yeni teknoloji ve bilgiyle buluşturmak olduğu bildirildi.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, şenliğin açılışında yaptığı konuşmada, devletin son yıllarda tarıma çok büyük ve önemli teşvikler sağladığını belirtti.

Globalleşen dünyada domates, salatalık, biber üreten tüm ülkelerle rekabet halinde olunduğunu ifade eden Doğan, ''Teknoloji sayesinde artık her ürün her mevsim yetiştirilebiliyor. Eskiden Osmanlı padişahları bile yaz ile kış meyvelerini bir arada yeme şansına sahip değildi. Şimdi ise sıradan bir insan bile yaz mevsiminde kış ve bahar mevsimlerinin bütün meyvelerini bir arada yiyebiliyor'' dedi.

Doğan, globalleşen dünyada en iyisinin yapılması gerektiğini, iyi tarımı uygulayarak tarladan tüketicinin sofrasına kadar her şeyin sertifikalandırılması gerektiğini vurguladı.

Toslak Yeniköy Hacıkerimler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen de, son yıllarda önem verdikleri iyi tarım uygulamalarında, tarım teknolojilerini doğru kullanma ve sürekli eğitim yoluyla ciddi ilerleme kaydettikleri söyledi.

Üyelerinden 21'inin ''İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası'' aldığını anlatan Özen, iyi tarım uygulamalarının daha güvenilir ve sağlıklı ürün yetiştirmede vazgeçilmez unsur olduğunu vurguladı.

Alınan sertifikaların çiftçiye çok büyük katkısı olduğunu dile getiren Özen, böylece ürünlerin değerinin yüzde 25 arttığını kaydetti.

Bu yıl ikincisi düzenlenen şenliğin bölge ve ürünlerin sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda tanıtılmasına katkı sağladığını belirten Özen, ''Alanya'nın en önemli eksiklerinden biri olan tarım fuarı etkinliğini bir anlamda bu şenlik ile giderdik. Şenliğe çeşitli tohum, zirai ilaç, gübre ve tarım makineleri firmaları katılarak ürünlerini ve yeni teknolojilerini sergiliyor'' diye konuştu.

Kooperatif olarak 'Önce ürünü pazarla sonra üret' mantığıyla hareket ettiklerini ifade eden Özen, şöyle konuştu:

''Yani geleneksel pazarlama mantığından çıkıyoruz. Önce pazarlarla görüşeceğiz, pazar ne istiyorsa onu belirleyeceğiz, daha sonra gelip çiftçilerimize standartlara uygun ürünleri nasıl üreteceklerini anlatıp kaliteli üretimi gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda alışveriş merkezleriyle anlaşmalarımız var. Domatesin 6 ile 7 çeşidini üretiyoruz. Salatalığın da değişik çeşitlerini üretiyoruz. Patlıcan, biber çeşitleri ve fasulye gibi birçok sebzeyi üretiyoruz. Zaten bölgemizin iklim şartları buna uygun olduğu için kaliteli ürünler yetiştirip pazarlıyoruz.' '
Kaynak: AA