Mevlana Hollanda'da Opera Diliyle Buluştu

Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerinin 400.yılı münasebetiyle Rotterdam şehrinde "Mevlana'nın Opera Diliyle Buluşması" programı düzenledi.

Rotterdam'daki büyük opera salonunda dünyada ilk kez opera diliyle seslendirilen Mevlana'nın ilahi aşka olan bağlılığı ve mesnevinin mısraları opera severleride büyüledi.

Çok sayıda opera severinin katıldığı geceye, vokalistlerin ve Türkiye'den Hazerfan Ensemble müzik gurubunun da hazır bulunması programa ayrı bir renk ve zenginlik kattı.

Amerikalı sanatçı Michael Ellison'un kaleme alarak sahneye uyarladığı müzikal opera gösterisi uzun süre ayakta alkışlandı. Alkışların bitmeyişiyle tekrar sahneye dönen opera ve müzikal gurubun son bir selamlamasıyla sona eren opera ziyafetine çok sayıda Hollandalı katıldı.

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan dünyada ilk defa seslendirilen operaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Hollanda'da 400. yıl çerçevesinde çok değişik alanlarda çok değişik faaliyetler var. Bu çerçevede Mevlana gibi hem Türk toplumuna malolmuş hem de artık bütün dünyada tanınmakta olan önemli bir düşünürün, yüksek düzeyli bir operayla dünyada ilk defa Rotterdam'da sahneye konması tabii ki çok güzel ve ilginç bir program oldu. Büyük de beğeni kazandı. Burada bence en ilginç olan, doğu ve batı enstrümanlarıyla bir İslam düşünürünün, bir Müslüman düşünürünün bütün dünyayı kucaklayan düşüncesinin, izleyicilere gayet güzel bir sunumla aktarılması bence ilginçti ve güzeldi. Opera sanatçıları tarafından çok güzel hazırlandığını gördük. Türkiyeden Hazerfan gurubunun da eşliğinde sunulan bir eser olarak Rotterdam'da bulunan opera düşkünlerinin hayranlığını ve beğenisini topladı ve ayakta alkışlandı.” Bu arada aynı operanın Haziran ayı içerisinde Türkiye'de de sahne alacağı bildirildi.

Kraliçe Beatrix'in 13-15 Haziran tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor .
Kaynak: İHA