Engelli Maaşı Haczedilen Aile Perişan Oldu

Adana'da devlet yardımıyla hayatlarını sürdüren 10 kişilik Toy ailesinin engelli maaşı ve evde bakım ücretine haciz konuldu.

Hakan Toy (37), 15 yıl önce sevdiği Meryem Toy'u (29) kaçırarak evlendi. Kebapçılık yaparak evinin geçimini sağlayan Hakan Toy, şizofreniye yakalandı. Bu arada çiftin en küçüğü 6 yaşında 8 çocuk dünyaya geldi. Çocuklardan biri down sendromlu olarak dünyaya gelirken ikisinde ise zeka geriliği tespit edildi. Şizofren tedavisi gören Toy, 3 yıl önce hastaneden yüzde 80 engelli raporu alınca 3 ayda bir 960 TL engelli maaşı bağlandı. Toy çifti, down sendromlu kızı içinde ayda 650 TL evde bakım ücreti almaya başladı.

Toy ailesi, zeka geriliği olan kızlarından birine de yüzde 50 rapor alarak 3 aydan 3 aya 640 TL maaş almaya başladı.

Şizofren olduğu için çalışamayan Toy ve ailesi aldıkları engelli maaşları ile ayakta durmaya başladı.

Ancak Toy, bu ay engelli maaşlarını almaya gittiğinde postaneden görevli memur, "Kefil olduğunuz kişi borçlarını ödemeyince İskenderun 3. İcra Dairesi'nden maaşınıza haciz konulmuş" dedi.

Toy, bunun üzerine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne gitti. Burada yetkililerin kendisine yardım parasına el konulamayacağını söylediğini belirterek, "Ancak benim ve kızımın birinin maaşına el koydular. Diğer kızım annesinin üzerine olduğu için onun maaşını almamışlar. O da benim üzerime olsa onun maaşı da gitmişti. Ben geçmişte İskenderun'da bir kişiye motosiklet alırken kefil olmuşum. Ben bunu hiç hatırlamıyorum. Ben şizofren hastasıyım, bazen evin yolunu bile unutuyorum, çoğu zaman eşim beni götürüp getiriyor. Benim 6 bin 800 TL borcum varmış. Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum" dedi.

Kendisinin çalışamadığını sürekli ağır ilaçlar kullandığını söyleyen Toy, "Ben ayda 350 TL kira veriyorum. Bu ay kirayı veremedim, ev sahibi geldi 'ya kirayı verin ya da çıkın' dedi.

Ben şimdi ne yapacağım. Engelli maaşına el konulamaz diyorlar ama işte benim maaşıma el koydular. Ne olur bana yardım edin. Devlet bu zamana kadar bana yardım etti bundan sonrada bize sahip çıksın. Ben onların sayesinde çocuklarımın karnını doyuruyordum" diye konuştu.

2 bin 828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu'nun 29 maddesinde 'Korunmaya ve yardıma muhtaç aile ve kişilere yapılacak ödemeler ve sağlanacak yardımlar başkasına devir, temlik ve haciz edilemez" deniliyor .
Kaynak: İHA