Eğitime 4+4+4'lük Ayar

Yeni eğitim sistemi ile ilgili detaylar netleşti... Matematik ve Fen dersleri 1 saat arttı. Seçmeli derslerin sayısının yükseltilmesi dikkat çekti

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, Eylül ayında uygulamaya girecek olan yeni eğitim sistemini anlattı. İşte 10 soruda 4+4+4'ün detayları:

1. SINIFTA NE DEĞİŞECEK?
İlk olarak 1., 5. ve 9. sınıfta müfredat değişecek. Bu öğretim yılında 1. sınıfa başlayacaklar, geçmiş yıllara göre kolay bir müfredatla karşılaşacak. İlk üç ayda okuma-yazma için hazırlık dönemi olacak.

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ NEDEN MÜFREDATTA?
Oyun ve fiziki etkinlikler dersi müfredatta yer alacak. Bu derslerle çocuğun becerileri kazanması hedefleniyor. Bu ders 2 ve 3. sınıfta haftada 5 saat verilecek. 4. sınıfta süre 2'ye düşecek.

HANGİ DERSLERİN SAATİ ARTIYOR?
Matematik dersinde 1 saat artış olacak. fen Bilimleri dersi artık 3. sınıfta 3 saatle başlayacak. 4. sınfta ders saati 1 saat artacak.

YABANCI DİL DERSİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Yabancı dil dersi 4. sınıf yerine 2. sınıfta başlayacak. Demokrasi, insan hakları ve yurttaşlık dersi 4. sınıfta 2 saat olarak alınacak.

DERS SAATLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİĞİN SEBEBİ NE?
Matematik, fen bilimleri gibi temel alanlarda, uluslararasındaki farkın kapatılması için ders saati arttırıldı. İlkokul yıllarında oyunu bir araç olarak kullanarak öğrencilerin temel beceri kazanması hedeflendi. Yabancı dilin geriye çekilmesi, pedogojik olarak doğru bir yaklaşım...

OKULA BAŞLAMA YAŞI NE KADAR DEĞİŞTİ?
Okula başlama yaşı, sadece 3 ay erkene çekildi. 1. sınıf müfredatının hafifletilmesi ve baskının azaltılması, okula uyum sağlanmasında önemli bir faktör olarak değerlendirildi.

5. SINIFTA NE GİBİ FARKLILIKLAR OLACAK?
5. sınıfta ilk defa seçmeli ders olacak. 6 alanda seçmeli ders olacak. Birinci grup din ve ahlak eğitimi, ikinci grup yaşayan diller, üçüncü grup yabancı dil alanı, spor ve sanat alanında dersler olacak. Spor, sanat ve müzik 2 veya 4 saat seçilebiliyor. Sosyal bilimler ve matematik alanında da seçmeli dersler olacak.

KAÇ SAAT SEÇMELİ DERS ALINACAK?
Ortaokulun diğer sınıflarında seçmeli ders olmayacak. Her biri 2'şer ders olarak toplamda 8 saat seçmeli ders alınabilecek. Biri spor ve sanattan seçilirse, bu durumda üç ders seçilebilecek.

KÜRTÇE DERSİ NASIL SEÇİLECEK?
Yaşayan diller adı altında Kürtçe dersi olacak. Ders saati haftada 2 saat olarak tasarlandı. Öğrenciler isterse, 5. sınıftan 8. sınıfa kadar devam edilebilir.

DERS KİTAPLARI YETİŞECEK Mİ?
Program değişiklikleri olduğu için ilk yılda kitap yerine öğretim materyali adı altında uygulama olacak. Öğrenciler ve öğretmenlerin elinde öğretim materyali bulunacak. Bu materyaller test edilecek, bir sonraki öğretim yılında ders kitabına dönüştürülecek.