Doğan Ürgüp, Rus Televizyonunun Sorularını Yanıtladı

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Dünya Mirasının 40.

Yılında 40 Ülkeyle UNESCO Sivas Buluşması adlı program çerçevesinde kente gelen Rusya Federasyonu I. Eğitim Kanalı Muhabiri Katsiaryna Kupreyeva ile Ria-Novosti Ajansı’ndan Elena Palazhchenko ile röportaj yaptı.

Rus gazetecilerin sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Sivas'ın tarihi ve kültürel dokusuna sahip çıktıklarını söyleyerek, yaptıkları çalışmaları anlattı. Ürgüp, muhabirlerin, konferansın neden özellikle Sivas'ta yapıldığı sorusuna Sivas'ın tarihsel süreçte ne kadar önemli bir şehir olduğunu belirterek, “Sivas, konferansta da anlatıldığı gibi bin yıllık bölümü Türk tarihi olmak üzere bin yıl öncesinde Anadolu’da yaşayan eski uygarlıkların bırakmış olduğu ciddi tarihi eserlerin olduğu bir yerleşim merkezidir. Meydan Sivas’ın tarihi meydanıdır. Bu meydandaki 3 tane Selçuklu eseri, bir tane Osmanlı eseri, 3 tane son döneme ait Osmanlı eseri vardır ki bunların 1217 yılından itibaren yapılan 3 tanesi medresedir. Onun dışında Ulu Camimiz var, 1196 yılında yapılmıştır.” dedi

Doğan Ürgüp, gazetecilerin şehirle ilgili planlarına, “Bizim restorasyonlarla ilgili ciddi gayretimiz var. Yaklaşık 10 yıldır ben ve eski Belediye Başkanı Sami Aydın ile eski Vali Hasan Canpolat döneminde bunları kurtarmaya çalışıldı. Biz de kurtarmaya çalışmaya devam ediyoruz. Birinci planda bunları muhafaza edip etrafını açmaya çalıştıktan sonra restorasyonlarını yapıp yaşanabilir yani kullanılabilir hale getirmeye gayret gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Muhabirlerin, "Rus turistler Sivas’a nasıl gelebilir?" sorusuna ise Ürgüp, “Ankara-Sivas arası karayoluyla 3.5-4 saattir. İstanbul’a gitmenize gerek yoktur. Ankara-Sivas’a yakın olduğu için uçak yok. İstanbul’dan günde 3 ayrı uçak seferi düzenleniyor. Rus turistler Erzurum üzerinden de karayolu ile gelebilir, Ankara yolu üzerinden de gelebilir, İstanbul üzerinden de gelebilir. Ancak, Ankara-Sivas demiryolu hattı yüksek hızlı demiryolu hattımız yapılıyor. İnşaatı şu anda sürüyor. 2014-2015 yılında tamamlanacak. Ondan sonra uçağa da gerek kalmayacak. 2 saatte Sivas’a gelmek mümkün olacak.” diye konuştu.

Kaynak: İHA