Başbakan Yardımcısı Arınç'ın Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Cemaat vakıflarına bugüne kadar verilmeyen, hatta gasp edilen haklarını çok büyük ölçüde verdik, veriyoruz çünkü onların hakkıdır'' dedi.

Arınç, Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün yeni hizmet binasının açılışında yaptığı konuşmada, Hatay'ın vakıflar açısından önemli bir kent olduğunu söyledi.

Arınç, vakıflarda çalışanların ''kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini'' belirterek, şöyle devam etti:

''Tapu müdürlüğünde çalışmaya benzemez vakıflarda çalışmak. Bayındırlıkta çalışmaya benzemez. Onların da çok önemlidir işi ama vakıflarda çalışanlar mutlaka bilmelidir ki her vakfın vakfiyesinde bir dua vardır, bir de beddua. Duaya mazhar olmak büyük bir şereftir. Dünyanızı ahiretinizi kurtarırsınız, bedduasından da sakınmak lazım.''

Türkiye'de Müslümanlar'ın yanı sıra farklı inanç mensuplarının da vakıf şuuruyla çok güzel hizmetler yaptığını ifade eden Arınç, şunları kaydetti:

''O yüzden biz cemaat vakıflarına, sayıları da 165-166 civarındadır, ayrıca önem veriyoruz ve cemaat vakıflarını temsilen bir arkadaşımız bizim Vakıflar Meclisi'nde onları temsil ediyor. Sayın Başbakanımızın talimatı ve hükümetimizin gayretleriyle biz cemaat vakıflarına bugüne kadar verilmeyen, hatta gasp edilen haklarını çok büyük ölçüde verdik, veriyoruz çünkü onların hakkıdır. Artık Türkiye'de böyle güçlü bir hükümet var. Kim ne derse desin haklı hakkını alacaktır. Son Vakıflar Meclisi toplantısında 8 gayrimenkulün daha, Surp Pırgiç Hastanesi'nin arsası da dahil olmak üzere, vakıflara yeniden geri verildi.

Ellerinde belge varsa, ona sahip olduklarını ispatlayabiliyorlarsa 'Al kardeşim kusura bakma, bugüne kadar bunu işgal etmişiz. Bu senin hakkındır. Helal olsun. Sen hayırlı hizmetine devam et' diyoruz.''

Hatay denildiğinde barış ve dostluğun akla geldiğini ifade eden Arınç, kentte farklı inançların bir arada yaşadığını ve bunun da dünyaya bir örnek olduğunu söyledi.

Arınç, iktidarları döneminde vakıf eserlerine yapılan yatırımları da anlatarak, ''Aradan 9-10 sene geçti, Allah'a çok şükür, eskiden 60 yılda yapılanın 10 mislini 10 senede yaptık. Şu ana kadar 10 senede 3 bin 600 vakıf eserini restore ettik, hayata döndürdük'' dedi.

Arınç, geçen günlerde Fatih Camisi'ni 22 milyon liraya mal olan 4,5 yıllık restorasyon sonrasında açtıklarını anımsattı.

Arınç, 6 kiliseyi de restore ettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

''İbadet mahallerini bir vakıf eseri olarak mutlaka yapacağız. Bunun yanında elbette vakıf kültür malı olarak bize ne tescilli ise onları tekrar hayata döndürüyoruz, döndürmeye devam edeceğiz.''

Arınç, şu anda ''Beni ihmal ettiniz, yıkılmak üzereyim'' diyen bir eser olmadığına işaret ederek, ''Şurası var derseniz, bakarız ve hemen gereğini yaparız. Belki ihmal etmişizdir'' dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yatırımlarını da anlatan Arınç, bu yıl önemli bir bütçeyle hizmet yürüttüklerini söyledi.

Arınç, vakıflara ve onların temsil ettikleri manaya sahip çıkılması gerektiğini anlatarak, ''Vakıftan bir şey çalmak, bir şey almak, bir şey eksiltmek adamı mahveder. Vakfı çoğaltacağız, eksiltmeyeceğiz. Ona sahip çıkacağız'' diye konuştu.

-Diğer konuşmacılar-

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ise öz kaynakları kullanarak çok güzel hizmetler yaptıklarını söyledi.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz de vakıf eserlerinin bir anne şefkati ile ele alınıp, yılların yorgunluğuyla diz çöktükleri yerden tekrar ayağa kaldırıldığını ifade etti.

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise tarihi eserleri geleceğe taşımak için son 3 yıldır önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Ali Kaya da sorumluluk sahalarındaki çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Konuşmaların ardından binanın açılışı Arınç ve diğer protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek yapıldı.

Muhabir: Anıl Bağrık / Ali Güreli

Yayıncı: Berin Alpaslan
Kaynak: AA