Başbakan Erdoğan, Meksika'ya Hareket Etti -1-

Leyla Zana'nın gündeme bomba gibi düşen açıklamalarını değerlendiren Başbakan Erdoğan, Zana'dan kendisine gelecek bir görüşme talebine olumlu cevap vereceğini belirterek, "Bana, benimle görüşme noktasında gelmiş bir talebi yok.

Ama bir milletvekili olarak böyle bir talep bana geldiği anda kendisiyle de görüşmekten kaçmam. Bunu da açıkça söyleyeyim ' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi'ne katılmak için Meksika'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı yaptı. Meksika ve Brezilya'ya yapacağı ziyaretler hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, açıklamalarının ardından ise gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Şanlıurfa'da cezaevinde çıkan ve 13 mahkumun hayatını kaybettiği yangını hatırlatması üzerine Başbakan Erdoğan, yangınla ilgili olarak Vali'den bilgi aldığını söyledi.

Bir mahkumun verdiği bilgiye göre koğuşta arkadaşlar arasında kavga çıktığı ve daha sonra koğuşun ateşe verildiği yönünde bir bilgiye ulaştıklarını belirten Başbakan Erdoğan, olayın soruşturulması talimatını verdiklerini belirtti.

Erdoğan ayrıca, Vali'nin verdiği bilgiye göre yangının çıktığı koğuşun 18 kişiye uygun olmadığını belirterek, bu konuyla ilgili bilgileri de Adalet Bakanı'ndan isteyeceğini kaydetti.

FETHULLAH GÜLEN'İN TÜRKİYE'YE 'DÖNMEME' KARARI

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin Fethullah Gülen'in şuan için Türkiye'ye dönmeyi düşünmediğini hatırlatması üzerine ise, kendilerinin daha önce farklı zamanlarda Amerika'ya gidip gelen ortak dostalara Gülen'in dönebileceğini ilettiklerini ifade etti.

Türkçe olimpiyatları öncesinde de Fethullah Gülen'in dönmesi yönünde bir beklenti olduğu için kendisinin bu çağrıyı oradaki gönüldaşlarla paylaşmak istediğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, 'Çünkü dışarda da bazı fitne oluyor, fesat oluyor. 'Acaba gelmek istemiyor da, burada böyle bir olumsuz yaklaşım mı var' gibi... Bunu da ortadan kaldıralım istedik. Çünkü böyle bir şeyi zaten düşünmemiz mümkün değil ' diye konuştu.

Fethullah Gülen'in Türkiye'ye dönmesi noktasında hiçbir yasal engelin de bulunmadığını belirten Başbakan Erdoğan, 'Ama yine de takdir kendilerinindir. Yaptıkları açıklamaya göre de şimdilik kaydıyla böyle birşey düşünmüyorlar. Allah sağlık, sıhhat, afiyet versin derim ' şeklinde konuştu.

ANYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI

Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı'nın görev süresiyle ilgili verdiği kararı ve Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki açıklamalarını da değerlendirdi. Erdoğan, 'Ben tabi sayın Kılıçdaroğlu'nun değerlendirmesini değerlendirecek değilim ama Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar üzerinde de ben yorum yapmayı kendim açısından gereksiz buluyorum. Çünkü olay bizim üzerimizde döndürülüyor buna gerek yok. Şuanda Türkiye'nin Cumhurbaşkanı var ve 2014'e kadar bu Cumhurbaşkanlığı süreci devam edecek. 2014 olsun ülkemiz için hayır olsun derim. Değerlendirmeleri de ozaman inşallah hayırlısıyla yaparız ' cevabını verdi.

'BÜLENT BEYİN KENDİ ŞAHSİ KANAATİDİR '

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın terörist başı Öcalan'ın ev hapsi konusundaki değerlendirmeleri de Başbakan Erdoğan'a soruldu. Erdoğan, konuyla ilgili olarak ise şunları kaydetti: 'Bülent beyin, oradaki yaklaşımı yargının ortaya koyduğu bir yaklaşım değil. Yargının burada vermiş oluduğu bir karar var. Ve yargı burada İmralı'yı bu iş için ağırlaştırılmış müebbet hapis kararını vermiş ve yürütme de ülkede herhangi bir sıkıntıya vesile olmasın diye tutmuş İmralı'yı konu için seçmiş. Yani İmralı değil de, ülkenin herhangi bir şehrinde bir cezaevi de olabilirdi ama böyle bir cezaevi olmasının getireceği neticelerin neler olacağını da yürütme düşündü. Bu birçok olumsuzluklara vesile olur diye de İmralı'yı uygun gördüler. Biz de zaman zaman bunun üzerinde duruyoruz, değerlendirmesini yapıyoruz.

Ama tabi bazı mağfiller, 'bu şu kadara mal oluyor, bu kadara mal oluyor' gibi bunu speküle etmeye çalışıyorlar. Ülkenin huzuru için bazı bedelleri ödeyeceksin. Biz de bu bedelleri ödüyoruz. Olay budur. Onun için ben sayın Bülent beyin yapmış olduğu bu açıklama üzerinde yani 'silah bıraksınlar ondan sonra ev hapsi düşünülür' şekli bizim aramızda tabi görüştüğümüz, konuştuğumuz bir konu değil. Kendi şahsi kanaatidir, bunu söylemiş olayım. '

'ZANA'DAN GÖRÜŞME TALEBİ GELİRSE GÖRÜŞMEKTEN KAÇINMAM '

Başbakan Erdoğan, Leyla Zana'nın açıklamalarıyla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Erdoğan, 'Bana, benimle görüşme noktasında gelmiş bir talebi yok. Ama bir milletvekili olarak böyle bir talep bana geldiği anda kendisiyle de görüşmekten kaçmam. Bunu da açıkça söyleyeyim ' diye konuştu.

Zana'nın açıklamaları için, 'Temennim odur ki, sayın Zana'nın yapmış olduğu bu açıklamalar herhalde uzun yılların bir tecrübesinin de ortaya koyduğu neticedir ' derken, 'Bizler keşke BDP silahı unutup, terör örgütünü unutup parlamento çatışı altında siyasi mücadelesini sürdürse ' dedi.

Erdoğan ayrıca milletvekillerinin meclis kulislerindeki ilişkileri ile parlamentodaki davranışlarının çok farklı olduğunu belirterek, kulislerde milletvekillerinin birbiriyleriyle ikramlaştıklarını fakat genel kurula girdiklerinde ise başka bir dünya oluştuğunu söyledi.

'Biz de bunu anlamakta zorlanıyoruz ' diyen Başbakan Erdoğan, 'Dolayısıyla taraflar samimi olsa bu iş çözülür ' dedi.

Başbakan Erdoğan, terör konusunda şunları söyledi: 'Diyorum ki, bölücü terör örgütü silahı bırakmak durumundadır, silahı bırakmadığı müddetçe devletin güvenlik güçleri operasyonu bırakamaz. Devletin güvenlik güçlerinin görevi bu. Operasyonu kime yapıyor? Bölücü terör örgütüne yapıyor. Kime yapıyor, halkın huzurunu tehdit edenlere karşı yapıyor. Kime yapıyor, eli silahlı şehir eşkiyasına karşı yapıyor. Yapmak zorundadır. Ne diyorlar? 'Asker silah bırakacak, polis silah bırakacak.' Olur mu yahu. O silah taşıdığı için zaten polis... Silahı taşıdığı için asker... Bununla bundan dolayı görevli. Bunun için de bu millet askerine, polisine bedel ödüyor.

Bunları birbirinden lütfen ayıralım deriz ve temennimiz odur ki, inşallah bunu artık parlamento içerisine girmiş olan BDP milletvekilleri anlar ve onlara gönül veren vatandaşlarım da anlar ve bu süreci başarılı bir şekilde atlarız ve bu terör belasından da ülkemizi kurtarırız. Ülkemizin kurtulmasıyla birlikte de şunu çok daha açık ve net söyleyeyim, bu milli birliğimizi, kardeşliğimizi pekiştirecek bir sürecinde başmasına vesile olur. '
Kaynak: İHA