'Örnek Çilek Yetiştiriciliği Projesi''

Düzce'de yetiştiricilerin ürettiği 9 çilek çeşidi, tercihlerinin belirlenmesi amacıyla tüketicilerin beğenisine sunuldu.

Düzce'de 1 yıl önce modern tarım uygulamaları ile çilek yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla başlatılan ''Kırsal Ekonomik Çeşitlilik, Örnek Çilek Yetiştiriciliği Projesi'' kapsamında projeye dahil olan üreticiler 9 çeşit çilek yetiştirdi. İl genelinde tüketicilerin talep gösterdiği çilek çeşitlerinin üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla anket çalışması başlatıldı.

Proje Koordinatörü Musa Zeki, AA muhabirine Avrupa Birliği destekli projenin 1 yıl önce modern tarım uygulamaları ile çilek yetiştiriciliğini öğretmek amacıyla İl Özel İdaresi tarafından başlatıldığını söyledi.

Proje kapsamında 60 çiftçinin 500'er metrekarelik alanlarda çilek üretimi yaptığını kaydeden Zeki, ''Düzce'de fındık ürününe alternatif ürün olarak çilek yetiştiriciliği tespit edildi. Bu kapsamda 60 bahçede çiftçilerimiz tarafından çilek üretimi yapılıyor'' diye konuştu.

Konuralp, Boğaziçi, Üçköprü, Beyköy ve Muncurlu bölgelerinde yetiştirilen 9 çeşit çileğin Anıtpark'ta açılan stantlarda halkın beğenisine sunulduğunu ifade eden Zeki, şunları kaydetti:

''Tüketicinin Düzce'de yetişen hangi tür çileği beğendiğini öğrenmek için anketlerle araştırmalar yaptık. Anketlerimiz sonucunda 9 adet çileği tüketicinin önüne koyduk. Halkımız da tat, aromatik, ekşilik ve koku bakımından çilekleri değerlendirerek, ona göre anketlere katılacaklar. Anket kapsamında en yüksek puanı alan çilek, Düzcemizin en çok beğenilen çileği olacak.

Bundan sonra çiftçilerimize, halkımıza sunduğumuz ürünlerin beğeni derecelerini sunacağız. Onlar da kendi bahçelerindeki ürün değerlendirmesini yaptıktan sonra tercihlerini ona göre yapacaklar.''

Beyköy Değirmenbaşı köyünde çilek yetiştiriciliği yapan Mürüvvet Yalçın da proje kapsamında çilek yetiştiriciliğine başladığını belirterek, hem boş vakitlerini değerlendirdiğini hem de yetiştirdiği çilekleri satarak evine katkıda bulunduğunu söyledi.

Muhabir: Onur Orhan / Ömer Ürer

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA