Ak Parti'li Erdem: Şaheserlerimizi Tanıtmakta Çok Geç Kaldık

AK Parti Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, katıldığı birçok toplantıda izleyicilere 'Sivas Divriği Ulucamii’ni gördünüz mü?' diye sorduğunu ancak birkaç kişinin dışında gördüğünü söyleyen kimsenin çıkmadığını belirtti.

Erdem, “İtalya’nın Pisa Kulesi'ni bilmeyen yok, özelliği eğri olması. Bu bana göre bir kusur. Ancak bizde şaheser derecede eserlerimiz var. Biz bunları tanıtmakta çok geç kaldık.” diye konuştu.

'Dünya Mirasının 40.Yılında 40 Ülkeyle UNESCO-Sivas Buluşması' programının açılışı gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen program öncesi ‘Hürremşah’ adlı resim sergisi ile birçok Avrupa ülkesinde sergilenen ‘Divriği Ulucamii Cennetin Kapıları’ adlı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Daha sonra programa geçildi. Sivas’ın tanıtım filmiyle başlayan programda konuklara Sivas’ın tarihi eserleri tanıtıldı. Sivas’taki tarihi eserlerle ilgili çalışmasıyla öne çıkan Çevre Kültür Vakfı (ÇEKÜL) Vakfı Başkanı Metin Sözen Sivas’ın birçok kültürün kesiştiği bir kent olduğunu söyledi.

Sözen, UNESCO’nun bu merkezde toplantı yapmasının çok yakıştığını dile getirdi. Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül de günlerce Sivas konuşulsa dahi güzelliklerinin bitirilemeyeceğini söyledi.

AK Parti Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem ise katıldığı toplantılarda katılımcılara, Sivas Divriği Ulucamii’ni görüp görmediklerini sorduğunu ancak birkaç kişinin dışında sorusuna kimseden olumlu yanıt alamadığını kaydetti.

Şahaser derecedeki eserlerin tanıtımında çok geç kalındığını vurgulayan Erdem, gerekli tanıtımın yapılamadığından yakındı. Sivas’ın Anadolu’nun kalbi olduğunu kaydeden Erdem, yabancı konuklara hitaben Sivas’a ilk defa geliyorsunuz ancak giderken bir Sivaslı olarak ayrılacaksınız.” dedi.

Sivas Valisi Ali Kolat ise 37 ülkeden gelen 300 misafire hitaben, “Belki sizi bugün yorduk, uzak diyarlardan geldiniz, yoğun bir programı 2 güne sığdırdık, yarın da Divriği Ulucamii’ni göreceksiniz. İyi ki geldik diyeceksiniz.” ifadelerini kullandı. Sivas’ta tarihi dokuyu ön plana çıkarmaya çalıştıklarını kaydeden Kolat, "Sizler ülkelerinize döndüğünüzde bu güzellikleri anlatacaksınız.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yazar Katharine Branning’e 'Evet Bir Bardak Daha Çay İstiyorum' kitabıyla Sivas’ın tanıtımına katkı yapması nedeniyle Vali Ali Kolat tarafından hayat ağacı motifli tablo hediye edildi. 37 ülkeden gelen 300 misafirin katılımıyla gerçekleştirilen programda daha sonra Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından katılımcılara sunum yapıldı. Yabancı konuklara akşam sema ve semah gösterisi sunulacak. Konuklar, yarın ise UNESCO tarafından 'Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ile Divriği'deki tarihi mekânlar ile Kangal Köpeği Araştırma Merkezi ve Balıklı Kaplıcaları'nda incelemelerde bulunulacak.