Expo 2016 Antalya Bilgilendirme Toplantısı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erdal Celal Sumaytaoğlu, EXPO Kanun Tasarısının meclis kapanmadan yasalaşacağını söyledi.

Expo 2016 Antalya Bilgilendirme Toplantısı
EXPO 2016 Antalya Bilgilendirme Toplantısı’na katılan Sumaytaoğlu, ayrıca EXPO 2016 tanıtım filminin de kısa süre televizyon kanallarında yayınlanmaya başlayacağı müjdesini verdi. EXPO 2016 Antalya Bilgilendirme Toplantısı, İller Bankası 5. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erdal Celal Sumaytaoğlu, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Osman Bağdatlıoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantı Antalya Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu'nun EXPO 2016 Antalya sunumu ile başladı.

Sunumun ardından konuşan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, EXPO 2016 Antalya konusunda neler yapabilirizi konuşmak üzere bir araya geldiklerini belirterek, “Kurum ve kuruluşlarımızda EXPO’yu kendi konularının içine almasını istiyoruz. Bunun yanında şehir veya ülke dışına giden iletilerde EXPO 2016 logosu mutlaka kullanılmasını istiyoruz. Her kurumun yaptığımız bu toplantılara en az bir temsilcisinin katılmasını talep ediyoruz. Bu süreçte herkesin desteğine ve fikirlerine ihtiyacımız var” dedi.

EXPO KANUN TASARISI Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erdal Celal Sumaytaoğlu ise, EXPO Kanun tasarısının 23 Mart'ta Meclis'e sunulmak üzere Başbakanlığa gönderildiğini söyledi.

Geçen hafta çeşitli kurum ve kuruluşlarca getirilen taslakların Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu ifade eden Sumaytaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütün imzaların tamamlandığı taslak, sayın Başbakanımızın önünde. EXPO Kanun tasarısını önümüzdeki hafta sayın Başbakanımızın Meclise göndermesini bekliyoruz. Buradan bunu müjdelemek istiyorum. Yani kanun inşallah önümüzdeki hafta Meclis gündemine gelecek. Meclis kapanmadan da kanunumuzu çıkaracağız. Taslakta merkezi teşkilat, yerel otoriteler ve sivil toplum örgütleri arasında etkin ve seri bir koordinasyona imkan veren bir yapıdır. 7 olan yönetim kurulu üye sayısı 9'a çıktı. Danışma ve Yönlendirme Kurulu 33 üyeye çıktı. İcra Komitesi 5 üyeden oluşacak. Ayrıca, Antalya'da bir genel sekreterlik ve Ankara'da bir ofis kuruluyor” ORGANİZASYONU HERKES SAHİPLENSİN Tasarı kapsamında imar ile yetkili tek mercinin Antalya Büyükşehir Belediyesi olduğunu ifade eden Sumaytaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaklaşık 110 hektarlık alan dışında ek bir alana ihtiyaç duyulduğu takdirde kamulaştırma da yapılabilecek. Ankara'da uzak gibi görünsek de EXPO bizim hayatımıza girmiş durumda. Haftada en az bir gün sayın Bakanımıza EXPO ile ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Bütün paydaşlar süreci sahiplenir ise EXPO 2016 Antalya'nın başarıya ulaşmaması ve dünyada örnek gösterilecek bir EXPO olmaması için hiçbir neden yok. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bunu bütün Türkiye sahiplensin.“ Müsteşar Yardımcısı Sumaytaoğlu, hazırladıkları EXPO 2016 Antalya tanıtım filminin Radyo Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) tarafından onaylandığını ifade ederek, filmin iki hafta içerisinde televizyon kanallarında yayımlanmaya başlayacağını bildirdi.

EXPO EVLERE KADAR GİRMELİ AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak da, Türkiye'nin EXPO alanında ilk denemesi olması nedeniyle ellerinde herhangi bir kurumsal bilginin olmadığını kaydetti.

EXPO 2016 Antalya’nın Türkiye’nin ilk deneyimi olacağının altını çizen Badak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan sonraki 40-50 yıl içinde Türkiye 3-4 tane daha EXPO düzenleyebilir. O zaman her şey daha kolay olacak. Antalya onlar için rehber olacak. Herkesin koyacağı bir katkı bu organizasyonun başarısını artıracaktır.100 ülkeyi davet ediyoruz. Büyük bir çıta koyduk. Bu ülkeleri davet ederken 2023 ve 2030 yılları içinde katılmaları için teklif sunacağız. Görüşmeler yapacağız. Hollanda bunu yapmış. 10 yıl taahhüt etmiş. Burada belediyelere önemli görev düşüyor. EXPO algısının evlerimize kadar girmesi gerekiyor.” BİR KALKINMA MODELİ ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise EXPO 2016 için şehri ciddi olarak hazırlayamadıklarından yakındı. Budak, şehirde kamuoyu, farkındalık oluşturmanın bundan sonraki en büyük görevlerinden biri olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu heyecanı yaşatamazsak, istediğimiz güzellikleri yaşatmamız zor olur. EXPO 2016 projesini Türkiye’nin aldığı en önemli organizasyon olarak görüyorum. Buna bir kalkınma modeli olarak bakılıyor. Bir hedef koyduk ve bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz. 4 yılımız var ve bu eksikliklerin hızla giderilmesi gerekiyor.”
Kaynak: İHA