DİSK’ten ‘15-16 Haziran’ Yürüyüşü

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi bir grup, 15-16 Haziran 1970 işçi direnişinin 42. Yıldönümü nedeniyle Şişli’den Taksim’e yürüyüş düzenledi.

DİSK’ten ‘15-16 Haziran’ Yürüyüşü
DİSK üyesi çeşitli sendikalara mensup yaklaşık bin kişilik grup, Şişli Meydanı’nda toplandı. ‘15-16 Haziran ruhuyla zalimin zulmüne direneceğiz’, ‘15-16 Haziran direnişinin ışığında, insanca iş için örgülü mücadeleye, sendikal haklarımız hemen şimdi’, ‘Çelik adımlarla yürüyoruz’, ‘Zalimin zulmüne karşı direneceğiz’, ‘Sendikal yasalarda İLO şartları uygulansın’, ‘İşçilerin birliği sermayeyi yenecek’, ‘Hava-İş kolunda grev yasağına hayır, işten atılanlar geri alınsın’ yazılı pankartlar açan işçiler, Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP eski Milletvekili Rıdvan Budak, sanatçı Onur Akın, Grup Yorum ve bazı sendika ve parti temsilcileri katıldı.

Halaskargazi Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi üzerinden Taksim’e gelen grup, yürüyüş boyunca ‘Zafer direnen emekçinin olacak’ , ‘İş ekmek yoksa barış da yok’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘İşçiyiz haklıyız kazanacağız’, ‘İşçilerin birliği sermayeyi yenecek’ şeklinde sloganlar attı. Türk Hava Yolları'nın Taksim bilet satış ofisi üzerine çıkan 5 kişi ‘Hava iş kolunda grev yasağına hayır, işten atılanlar geri alınsın’ yazılı pankart açtı. Çevik kuvvet ekipleri, ofis önünde güvenlik önlemi alırken, grupta bulunanlar alkışlarla pankart açanlara destek verdi. Taksim Meydanı’na gelen grup burada bir süre Onur Akın, Grup Yorum, Kutup Yıldızı ve Adalılar grubunun okuduğu Avusturya İşçi Marşı ve Çawbella’yı dinledi. Ardından DİSK Genel Başkanı Erol Ekici bir konuşma yaptı. 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 42. yılında alanlarda olduklarını belirten Ekici, “42 yıl boyunca dünyada ve Türkiye’de çok büyük değişiklikler yaşandı. Yeni bir dünya düzeni kuruldu. Sınırlar, bölgeler değişti. Maskeler, kıyafetler değişti ama ülkemizde milyonların yaşadığı açlık, işsizlik, sefalet ve yaşamsal sorunlar hiç değişmedi. 42 yıl önce işçi sınıfını sokaklara döken sorun neyse, bugünkü sorunumuzda aynı. Hatta daha da gerisindeyiz.” dedi.

Örgütlenme, sendika seçme, sendikalı olma, sendika kurma, toplu sözleşme yapma, grev yapma haklarının birer birer ortadan kaldırıldığını savunan Ekici, hükümetin politikalarını eleştirdi.

Konuşmanın ardından grup bir süre daha slogan atarak olaysız dağıldı.