Çin, Moskova Diyalogu'ndan Umutlu

Çin, Moskova Diyalogu'nda olumlu sonuçlar alınmasını hızlandırmak için, ilgili taraflardan fikir ayrılıklarını uygun şekilde çözüp, diplomatik çabalarını yoğunlaştırmasını istedi.

Rusya ile birlikte İran’ın nükleer sorununda paralel politikalar takip eden Çin’in Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Weimin, Pekin’de bugün düzenlenen olağan basın toplantısında, Çin'in öteden beri İran’ın nükleer sorununun tek doğru ve etkin çözüm yolunun diyalog ve görüşme olduğunu savunduğunu yineledi. Liu, ‘’İlgili tarafları, diyalog ve işbirliği yönündeki olumlu eğilimi sağlamlaştırarak, soruna kapsamlı, uzun vadeli ve uygun bir çözüm bulmaya çağırıyoruz. Sorunun diplomatik yollarla barışçıl şekilde çözülmesini hızlandırmak için, çeşitli taraflarla birlikte yapıcı rol oynamaya devam edeceğiz’’ diye konuştu.

İran’ın nükleer sorununun masaya yatırılacağı Moskova Diyalogu toplantısı 18-19 Haziran günlerinde yapılacak ve toplantıya İran ile birlikte ilgili altı ülke ve Avrupa Birliği katılacak.

ÇİN, AFRİKA’DA ABD İLE İŞBİRLİĞİNE AÇIK

-Sözcü Liu, gazetecilerin ABD Başkanı Barack Obama’nın dün yeni Afrika stratejisini açıklamasıyla ilgili sorularını yanıtlarken, Afrika'da işbirliği konusunda ABD'yle görüşmeye açık olduklarını söyledi.

‘’Çin ve ABD, Afrika'nın önemli işbirliği ortakları arasında yer alıyor. Her iki tarafın da kendine has özellikleri ve avantajları var. Afrika'da ABD ile işbirliği konusuna açık bir tavırla yaklaşıyoruz.’’ diyen Liu, söz konusu işbirliğinin Afrika'nın iradesine saygı göstermesi ve kalkınmaya yarar sağlaması gerektiğini ifade etti.

Afrika'nın barış, kalkınma ve istikrar konusunda yeni fırsatlara sahip olduğuna değinen Sözcü Liu, aynı zamanda bazı zorluk ve tehditlerin de mevcut olduğuna dikkat çekti. Gelişmiş ülkelere bir çağrı da yapan Liu, Afrika’ya yardım taahhütlerinin yerine getirilmesini ve Afrika'da barış, istikrar ve kalkınmaya aktif katkı yapılmasını istedi.