İşçi Partili 14 Sanığın Yargılandığı Dava, Ergenekon Davası İle Birleştirildi

Ergenekon soruşturması kapsamında Mehmet Perinçek'in de aralarında bulunduğu 14 İşçi Parti yönetici ve üyesi hakkında açılan dava, Ergenekon davası ile birleştirildi.

Toplam 18 davanın birlikte görülmeye başlanacağı Ergenekon davasında yargılanan tutuklu sanık sayısı 68'e, toplam sanık sayısı ise 273'e yükseldi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde İşçi Parti yönetici ve üyesi toplam 14 sanık hakkında görülen davada sanıkların taleplerini sunmalarının ardından savcı Mehmet Ali Pekgüzel de mütalaasını mahkemeye sundu. Pekgüzel, bu dava ile Ergenekon davası arasında fiili ve hukuki irtibat bulunmasını gerekçe göstererek davaların birleştirilmesini istedi. Duruşmaya, taleplerin ve savcı mütalaasının değerlendirilmesi için ara verildi.

İşçi Partisi yöneticisi ve üyesi 4'ü tutuklu 14 sanıklı dava, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle Ergenekon davası ile birleştirildi. Mahkeme heyeti, ayrıca Anayasa Mahkemesi’nde AK Parti’yi kapatma davası açılmasından 5 ay öncesinden itibaren Aydınlık Gazetesi ya da dergisi ile Ulusal Kanal’da Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç hakkındaki yayınların araştırılması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılmasını karlaştırdı. Daha önce de İkinci Ergenekon, Danıştay, İnternet Andıcı ve İrticayla Mücadele Eylem Planı belgesine ilişkin davaların da aralarında bulunduğu 17 ayrı dava, aralarındaki irtibat gerekçesiyle Ergenekon dava dosyası üzerinden birlikte görülüyordu.

Ergenekon davasında İlker Başbuğ, Hurşit Tolon, Hıfzı Çubuklu, Hasan Iğsız, Veli Küçük, İbrahim Şahin ve Tuncay Özkan ile CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Sinan Aygün'ün de aralarında bulunduğu, 64'ü tutuklu toplam 259 sanık yargılanıyordu. Bugün verilen birleştirme kararı ile birlikte görülecek dava sayısı 18'e yükselirken, tutuklu sanık sayısı 68 ve toplam sanık sayısı ise 273'e yükselmiş oldu.

Ergenekon davasında Doğu Perinçek ile oğlu Mehmet Perinçek de böylece ilk kez bir arada yargılanacak. Farklı tarihlerde verilen birleştirme kararlarından sonra 5 ayrı davanın birlikte görüldüğü Ergenekon davasıyla, 30 Mart 2012 tarihinde İnternet Andıcı davası birleştirilmişti. İnternet Andıcı davası da İrticayla Mücadele belgesine ilişkin dava ve İlker Başbuğ hakkında açılan dava ile birlikte toplam üç iddianame olarak görülüyordu. 8 iddianamenin birleştirilmesinin ardından da Ergenekon ana davası 27 Nisan 2012 tarihinde İkinci Ergenekon dava dosyasıyla birleştirilmişti.

Bu aşamaya kadar İkinci Ergenekon davasında da farklı 8 iddianameye ilişkin yargılama bir arada yapılıyordu. Her iki grup dava dosyalarının birleştirilmesinden sonra 16 dava bir arada görülmeye başlamıştı. Şile kazılarına ilişkin davanın da ilave edilmesinden sonra Ergenekon davasında iddianame sayısı 17'ye, tutuklu sanık sayısı 64'e ve toplam sanık sayısı ise 259'a yükselmişti. Bu birleştirme kararının ardından Ergenekon davasının duruşması, 21 Haziran 2012 tarihine ertelenmişti. Bugün görülen davanın sanıkları da birleştirme kararı nedeniyle 21 Haziran 2012 tarihinde Ergenekon davası sanıkları ile birlikte hakim karşısına çıkacak. O gün 192'nci duruşması yapılacak olan Ergenekon davasında ise tutuksuz sanıklardan Şener Eruygur'a, savunmasını yapması için davetiye çıkarılmıştı. Öte yandan mahkeme tutuklu sanıkların tahliye talebini reddetti .