Edirne SMMM Odası Başkanı Çevik Açıklama Yaptı

Edirne Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Enver Çevik, ''Bizler, dün olduğu gibi bugün de siyasete, mesleki ve meslektaşın sorunlarına ülkemizin sorunlarının bir parçası olduğu görüşüyle baktık ve bu konuda asla taviz vermedik'' dedi.

Edirne Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu ile oda üyeleri, 3568 sayılı Meslek Yasası'nın kabul edilişinin 23. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Edirne SMMM Odası Başkanı Enver Çevik, demokratik ve sivil bir örgütlenmenin mensupları olarak, meslekte hem vicdan, hem de hukuksal sorumluluklarla gecelerini gündüzlerini katarak ülkenin sosyal ve ekonomik gelişmesinde ellerini taşın altına koyduklarını söyledi.

Çevik, ''Yılarca vergilerin toplanmasında idarenin en güçlü 'görülmez eli' olduk. Ekonomik krizlerde 'çözüm ortağı' görüldük. Oysa bugün refahın paylaşılmasında devletin 'yetim çocuğu' olduk'' diye konuştu.

Yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi oranını, birçok sektörde uygulandığı halde muhasebe ve müşavirlik hizmetlerinde yüzde 8'e düşürülmediğini belirten Çevik, şunları kaydetti.

''Her türlü gideri vergi matrahında indirme hakkı getirilmedi. Bizler meslek mensupları olarak böylesine ağır sorunlarla boğuşurken, bugün demokratik meslek örgütü olmamızın dahi önü kesilmek istemektedir. Oysa bizler, dün olduğu gibi bugün de siyasete, mesleki ve meslektaşın sorunlarına, ülkemizin sorunlarının bir parçası olduğu görüşüyle baktık ve bu konuda asla taviz vermedik. Gelin, artık ülkenin ekonomisine, özellikle mali sistemine çok önemli katkıları olan meslek örgütümüzü zedeleyen girişimlere son verin.''

Çevik, taleplerinin kabul edilmesi halinde ülkenin kazanacağını vurgulayarak, taleplerini şöyle sıraladı:

''Angaryalar kaldırılmalı. Başta 5/4 olmak üzere anti demokratik maddeler kaldırılmalı. TÜRMOB genel kurulunca kabul edilen yönetmelikler bir an önce yayınlanmalı. Sınav mağdurlarının ek sınav talebi yerine getirilmeli. Müşteri bildirim listeleri kaldırılmalı. E-beyanname şifresi mükelleflere değil, meslek mensuplarına verilmeli. Meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalı. Serbest meslek uygulamasındaki gelir-KDV çelişkisi düzeltilmeli. Ücret tarifesinin yayınlanması meslek örgütümüze bırakılmalı. Bakanlık vesayetine son verilmeli.''

Muhabir: Rahmi Cinokur

Yayıncı: Nurhan Çorlu
Kaynak: AA