Afrikalı Muhammet, Ekmeğini Mersin’de Kazanıyor

Ülkesi Moritanya’daki savaştan kaçarak yıllarca ülke ülke gezen Afrikalı Muhammet Ndoy, şimdi Mersin caddelerinde saat satarak ekmeğini kazanmaya çalışıyor.

Afrikalı Muhammet, Ekmeğini Mersin’de Kazanıyor
İstanbul’da 1,5 yıl yaşayan Ndoy, yıllardır görmediği çocuklarını ve eşini de Türkiye’ye getirmek istiyor. Mersin’in ana caddelerinden Kuvay-i Milliye Caddesi’nde tezgah açıp saat satan Muhammet Ndoy, Mersinlilerin ilgi odağı oldu. Türkçe’ye hakimiyeti ile dikkat çeken Ndoy, kazandığı parayla hem geçimini sağlıyor hem de Afrika’daki ailesine para göndermeye çalışıyor.

Muhammet Ndoy, Afrika’dan Mersin’e gelişinin öyküsünü İHA muhabirine anlattı. Afrika’nın kuzeybatısında bir İslam ülkesi olan Moritanya’da yaşayan Ndoy, ülkesindeki savaş nedeniyle 1989 yılında Moritanya’yı terk ettiğini, o zamandan bugüne kadar da ülke ülke gezdiğini söyledi.

Afrika’da Mali, Burkina Faso, Nijer, Çad, Libya gibi birçok ülkede şoförlük yaptığını aktaran 37 yaşındaki Ndoy, 1,5 sene önce Türkiye’ye geldiğini ve İstanbul’da yaşadığını belirtti.

İstanbul’da bir saatçi dükkanında çalışırken yolunun Mersin’e düştüğünü ve 2 aydır Mersin’de yaşadığını ifade eden Ndoy, “Mersin’e geçici olarak geldim. Burada saat satarak para kazanmaya çalışıyorum” dedi.

Kendisini Mersin’e Birleşmiş Milletler’in gönderdiğini iddia eden Ndoy, “Birleşmiş Milletler’den haber bekliyorum. Beni buraya gönderdiler, ‘sen git Mersin’de haber bekle’ dediler. Şimdilik haber bekliyorum ve buradayım. Mersin’de bir ev kiraladım ve her gün aynı yerde tezgahımı açıp saat satıyorum. Haber gelince İstanbul’a döneceğim” diye konuştu.

“AİLEMİ BURAYA GETİRMEK İSTİYORUM” Evli ve iki çocuk babası olduğunu, ancak ailesinin Moritanya’da yaşadığını dile getiren Ndoy, yıllardır görmediği ailesine olan özlemini de şöyle anlattı: “4,5 ve 7 yaşlarında, biri kız, biri erkek iki çocuğum var. Hanımım ve çocuklarım ülkemde. Ben gidemiyorum, çocuklarımı ancak internetten görebiliyorum. Çok özledim onları. Hanım ve çocuklarımı buraya getirmek için çaba harcıyorum. İnşallah buraya getirmeyi düşünüyorum. Gelirlerse buraya yerleşeceğim.” Türkiye’de hiçbir sorunla karşılaşmadığını ve Türkiye’yi çok sevdiğini, insanların çok iyi olduğunu vurgulayan Ndoy, saatleri 10 lira ile 20 lira arasında sattığını da belirterek, “Çok şükür her gün saat satabiliyorum. Kazancımla çok şükür idare ediyorum ama aileme çok az para gönderebiliyorum. Yine de memnunum, Türkiye’den Allah razı olsun” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA