Muşlu Çiftçiler Ot Hasadına Erken Başladı

Uzun süren kış ardından Muşlu çiftçiler toprakla buluştu.

Havaların ısınmasıyla beraber kuraklığın baş gösterdiği Muş'ta vatandaşlar erkenden ot biçimine başladı.

Tırpanla sıcağın altında ot biçen vatandaşlar, gelecek kış ayını da muhtemelen sıkıntılı geçireceklerini dile getirdi. Muş merkeze bağlı Güdümlü köyü sakinleri yoncalarını halen tırpanla biçiyor. Bu sene kışı çetin geçiren çiftçiler yağmurun yağmamasıyla kuraklık olduğunu belirterek şimdiden yoncaları ve otları biçtiklerini söyledi.

Ot biçme mevsimi olmadığını dile getiren vatandaşlar, otların kuruyacağı ve hayvanlarına saman bulmakta sıkıntı çekebileceklerini düşünerek şimdiden hem kışa hazırlık yaptıklarını hem de kuraklıktan dolayı ekinlerin telef olmaması için çalıştıklarını ifade etti.

Tırpanla ot biçen çiftçilerden Mehmet Şirin Güler, "Bu sene çok zorlandık. Her sene gibi iyi geçer diye düşündük ama olmadı. Kışı çok sert geçirdik. Şimdi ise yağmura hasret kaldık. Bahar aylarında yağmur pek yağmadı perişan olduk. Otlarımız kurumaya başladı.

Bizler de şimdiden biçiyoruz. Hayvanlarımız otlanamıyor. Çünkü ot yok kendi ektiğimiz yoncaları biçiyoruz akşam hayvanlar geldi mi önlerine bırakıyoruz. Ne yapalım ot biçme zamanı değil. Ama kurumaya da bırakamayız. Önümüzde ki kışı da herhalde çok zor geçireceğiz." dedi
Çiftçilerden Kemal Yıldırak ise "Hem küçükbaş hem de büyük baş hayvanım var elimde Ne Var Ne Yok maddiyat olarak hepsini samana yatırdım ancak bir türlü istediğim hasadı elde edemiyorum yağmur yağmıyor, samanı da Konya ve çevre illerden getiriyoruz. Ne yapacağız bilmiyorum Rabbim bu kuraklığı biran önce sona erdirsin inşallah." şeklinde konuştu.