İmam Abdullah, Hasankeyf'te Anıldı

Hasankeyf Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 30 yıl aradan sonra İmam Abdullah'ı anma etkinliği düzenledi.

İmam Abdullah, Hasankeyf'te Anıldı
Anma etkinlikleri kapsamında İmam Abdullah türbesi ziyaret edildi. Daha sonra Salhiye Bahçeleri denilen yerde ailelerin katılımıyla etkinlik düzenlendi.

İmam Abdullah'ı anma etkinliğine, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvehab Kusen, Hasankeyf Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nevzat Dilekçi ve vatandaşlar katıldı.

İmam Abdullah etkinliğinin Hasankeyf için bir manevi ve kültürel bir miras olduğunu söyleyen Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, “35 yıldır bu etkinlikler bilinmeyen bir nedenden kutlanmadığı için unutulmaya yüz tutmuştu. Bu yıl bu etkinliği tekrar canlandırmak için festival havasında kutlama gerçekleştirdik. Umarım önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı ve düzenli bir şekilde kutlama yaparız. Bu etkinlikle İmam Abdullah’ı kutlama etkinliğini tüm dünyaya tanıtırız.” dedi.

Hasankeyf Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nevzat Dilekçi, Hasankeyf Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak 25-30 yıldan beri unutulmaya yüz tutmuş bu etkinliği Belediye ve Kaymakamlıkla beraber organize edip tekrar yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.

Dilekçi, “Unutulmaya yüz tutmuş anma etkinliğinde bu kalabalık görüntüyü bize veren tüm vatandaşlar teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Etkinliğe katılan vatandaşlar ise 30 yıl öncesine kadar da bu etkinliğin var olduğunu söyledi.

Vatandaşlar, “Hasankeyf Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği sayesinde yine buradayız iyi geçiyor. İnşallah gelecek yıllarda da devam eder bu gelenek” diye konuştu.

Etkinlik sonrası vatandaşlar kemençe eşliğinde halaylar çekti. Çocuklar ise yüzlerini boyayarak etkinliğe renk kattı.

İMAM ABDULLAH KİMDİR?
Hasankeyf girişinde bulunan türbe İmam Abdullah’a ait olup, İmam Abdullah, Hz. Muhammed’in amcasının oğlu olan Caferi Tayyar'ın oğludur. Hasankeyf Kalesi'ni 600 yıllık Bizans hakimiyetinden almak için MS 638 yılında düzenlenen akınlarla Hasankeyf’te şehit düşmüştür. Hasankeyf ve çevre köylerde yaşayanlar yüzyıllardan beri her yılın Haziran ayının ilk hafta ve cumasını İmam Abdullah’ı anma günü olarak kabul etmiştir .