Başbakan Yardımcısı Bozdağ Açıklaması

10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Antalya ayağı yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi Stadyumu'nda düzenlenen ve 35 farklı ülkeden 70 öğrencinin katıldığı Türkçe Olimpiyatları'nın Antalya ayağına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Vali Ahmet Altıparmak, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu, Sadık Badak, Menderes Türel, Gökçen Özdoğan Enç, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, katıldı.

Vatandaşların stadı doldurduğu etkinlikte İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından katılımcı 35 ülkeden gelen 70 öğrenci çeşitli şiirler ve şarkılar okudu, halkoyunları ekipleri gösteri sundu.

''Çökertme'' adlı türküsüyle büyük beğeni toplayan Azerbaycan'dan katılan öğrenci Sebuhi özel istek üzerine Barış Manço'nun ''Dağlar Dağlar'' adlı eserini seslendirdi.

Endonezya'dan da Rahmi Amalia da seslendirdiği ''İkimiz bir fidanız'' adlı şarkıyla büyük alkış topladı.

-Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ-

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, etkinlikte yaptığı konuşmada, bugün Antalya'da muhteşem bir gece yaşandığını söyledi.

Ortaya konan eserlerin, eserleri dile getiren öğrencilerin tüm Türk halkını duygulandırdığını ifade eden Bozdağ, öğrencilerin herkesi farklı duygular içine süreklediğini ve türkülerin ne kadar güzel olduğunu bir kez daha hatırlattıklarını kaydetti.

Ortaya konulan tablonun herkese önemli mesajları olduğuna, bu tablonun hem Türkiye'ye hem de dünyaya değerli mesajları bulunduğuna işaret eden Bozdağ, ''Bana göre en önemli mesaj farklı dillerin farklı kültürlerini sunmalarıdır. Farklı renklerin nasıl bir arada muhteşem bir birlik, güzellik, iyilik oluşturduğunun en güzel fotoğraflarını hepimize sundular, gösterdiler. Zira bizim medeniyet anlayışımızda en şerefli yaratılmış insandır. Allah öyle kıymet vermiş, değer vermiş. Dili de azizdir, rengi de azizdir. Allah onlara da kıymet vermiş'' dedi.

Yunus Emre'nin ''Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım'' sözünü hatırlatan Bozdağ, tanış olarak işin nasıl kolay kılındığını bugünkü tablo ile tüm dünyaya gösterildiğini belirtti.

Türkçe Olimpiyatları'nın Türk okullarında, dünyanın 135 ülkesinde Türkçe ve Türkiye ile bir dil köprüsü kurduklarını dile getiren Bozdağ, ''Bu köprünün üzerinden kültürler gelip gidiyor. Bu köprüler üzerinden sevgiler gelip gidiyor, saygı gelip gidiyor, medeniyet gelip gidiyor, iyilikler gelip gidiyor. Bu güzel köprüleri kuran, Türkiye'yi uzakları yakın eden görünür görünmez bütün kahramanlara gönülden teşekker ediyorum'' diye konuştu.

Dünyanın aradığı güzel fotoğrafın burada sahnelendiğini söyleyen Bozdağ, ''Barış, huzur aranıyorsa, herkesin birbirini sevdiği, saydığı bir dünya aranıyorsa yapılması gereken belli. Dilleri, renkleri, dinleri vuruşturmak değil, kaynaştırmaktır, yapılması gereken budur. İşte bugün kaynaştırmanın muhteşem bir tablo ortaya koyduğunu hep beraber gördük'' dedi.

Şair Necip Fazıl'ın ''Tohum saç, bitmezse toprak utansın, hedefine varmayan mızrak utansın, sen koşmana bak küheylan, çatlarsan seni doğuran kısrak utansın'' mısralarını okuyan Bozdağ, yıllar önce ekilen tohumların filiz, fidan olduğunu, meyve vermeye başladığını kaydetti.

Türkçe Olimpiyatları ile Türkiye'nin ve dünyanın gıpta ile izlediği muhteşem tablo ortaya konulduğunu ifade eden Bozdağ, yurt dışı seyehatlerinde Türk okullarını ziyaret ettiğini ve orada zor şartlarda hizmet eden insanları gördüğünü anlattı.

Bu kadar zor yerlerde hizmet yapmanın para ve imkan ile mümkün olamayacağını dile getiren Bozdağ, ''Bu hizmet ölmeye gidenlerle, aşkla olur, sevda ile olur. Bu başarı da bugün burada sergilenen muhteşem tablo ile olur. Bu sevdanız, aşkınız hiç ama hiç ölmesin. Bu aşk ateşi, 135 ülkeyi aydınlattığı gibi bütün dünyayı aydılattığında huzur, sevgi, barış hakim olacak. Çünkü aşkın hakim olduğu yerde başka birşey hakim olamaz'' diye konuştu.

Fethullah Gülen'in yıllar önce olimpiyatların gelecekte salonları, stadyumları aşacağı yönünde bir ufuk çizdiğini belirten Bozdağ, olimpiyatlar başladığında 17 ülkenin var olduğunu, şimdi ise 135 ülkeye ulaşıldığını kaydetti.

Yurt dışında okullar açıldığında Türkiye'ye karşı bir husumet beslendiğine işaret eden Bozdağ, şöyle konuştu:

''Bu okullara husumet beslemeyi ibadet sayanları bir kez daha sesleniyorum, elinizi vicdanınıza koyun. Bu tabloya, esere bakın. Bu eseri yaratanlara husumet besmeleme vicdanınız izin verir mi- Kara vicdan değilse izin vermez. Sadece alkış vurmak, destek olmak ister insan. Bu ateşi yakan, bu yolu açan, bu fikri veren, bu yolda yürüyen her türlü katkıyı sunan Fethullah Gülen hocaya da sevgiler saygılar gönderiyorum, teşekkür ediyorum. Türkçemizi dünyayı tanıtan kadroları, insanlar yetiştirdiği için.''

Yüzyıllar önce Karamanoğlu Mehmet Bey'in her yerde Türkçe konuşulması yönünde bir fermanı bulunduğunu dile getiren Bozdağ, ''Bugün Mehmet Bey'in torunları dünyanın her yerinde Türkçe'yi konuşur hale geldi. Yüzyıllar sonra Mehmet Bey'in fermanını sınırların ötesine taşıdık. Yurt dışındaki Türk okulları Türkiye'nin şanıdır, Türkiye'nin gururudur. Gönüllü elçilerimizdir, bu milletin kültürünün şaha kalkmış örnekleridir. Bu örneklerin çoğalarak artacağna inanıyorum. Allah aşkınızı, sevdanızı eksik etmesin, yolumuz, yolunuz açık olsun'' diye konuştu.

Vali Ahmet Altıparmak da muhteşem bir görüntüye, yoğunluğa ve heyecana şahit ettiklerini söyledi.

Türk halkının duygusal bir millet olduğunu dile getiren Altıparmak, ''Çocuklar da bizi can damarımızdan vurdular. Bu çocuklar bizim unutmaya yüz tuttuğumuz değerleri bize hatırlatıp, yaşattılar'' dedi.

Bu tür organizasyonlarla binlerce çocuğun Türkçe öğrendiğine işaret eden Altıparmak, organizasyona katılan öğrencileri tebrik etti.

Altıparmak, etkinliğe destek verenlere plaket verdi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtcephe de güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

Muhabir: Hatice Özdemir

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA