Orhaneli'de Vatandaşlara Kene Uyarısı

Bursa Sağlık Müdürlüğü, yaz aylarıyla birlikte artan kene vakalarına karşı vatandaşı bilgilendirmeye yönelik çalışma başlattı.

Özellikle kırsal bölgeler ve dağ ilçeleri başta olmak üzere halk eğitim merkezleri ve kahvehanelerde halkı bilgilendirme çalışmaları kapsamında vatandaşlara broşürler dağıtılıyor.

Orhaneli İlçe Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Dr. Murat Derin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili yaptığı açıklamada, hastalığın şu ana kadar Türkiye'de 18 kişinin ölümüne sebep olduğunu belirtti.

Bursa'da ölüm vakasının olmadığını, hastalığın ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı, kusma ve ishal şikayetleriyle ortaya çıktığını belirten Derin, hastalığın tedavisinin bulanmadığını vurguladı.

Erken teşhisle başlayan tedavinin olumlu sonuçlar verdiğine dikkati çeken Derin, kenelerden korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

''Kenelerin insanlara tutunması engellenmelidir. Bunun için tarla, bağ, bahçe ve hayvan otlatmaya giderken kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmeli, vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli ve pantolon paçaları çorabın içine konulmalıdır. Eve dönüldüğünde ise kollar, bacaklar, gövde, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil vücudun her tarafı ve elbiseler iyice kontrol edilerek, kene olup olmadığına bakılmalıdır.' '
Kaynak: AA