Kanserde Kan Testi Devrimi

Cambridge Kanser Araştırma Enstitüsü uzmanlarınca geliştirilen devrim niteliğinde bir kan testi, tümörlerin gelişimini yakından izleyerek ağır cerrahi işlemler ve radyoaktif görüntüleme ihtiyacını artık ortadan kaldıracak.

Kanserde Kan Testi Devrimi
Tümörleri yok etmek ya da küçültmek için uygulanan tedavinin işe yarayıp yaramadığı, artık sadece basit bir kan testiyle anlaşılabilecek.
İngiltere 'deki Cambridge Kanser Araştırma Enstitüsü 'nce geliştirilen bir kan testi, tümörlerin gelişimini yakından izleyerek, ağır cerrahi işlemler ve radyoaktif görüntüleme ihtiyacını artık ortadan kaldırıyor. İngiliz araştırmacılar, dünyada ilk kez göğüs ve rahim kanseri olan 38 hastadan 20 'sinde ölümcül mutasyonları (tümördeki ilerlemeleri) saptayacak şekilde kanı analiz etmeyi başardı.

5 Yıla Piyasada
Yani yakın gelecekte, bir insanın kanser olup olmadığı ya da kanser tedavisinin işe yarayıp yaramadığının anlaşılması için sadece bir miktar kan vermek yetecek. Cambridge araştırmacıları daha da ileri giderek, göğüs kanseri bir kadın hastanın 16 ayda farklı tedavilere nasıl cevap verdiğini görüntülemeyi başardı. Binlerce hayatı kurtarabilecek testin hastalar için 5 yıl içinde kullanılabilir hale gelmesi bekleniyor. Mevcut durumda ise kanser hastalarının tedavisinin analizi için cerrahi işlemle doku örneklerinin alınması gerekiyor.

Teşhiste de Devrim
Yeni test, bilimsel olarak polimer zincirindeki monomerlerin sırasını belirleme olarak tanımlanabilecek “sequencing” adlı bir tekniği kullanıyor. Yeni testle, kanserin DNA 'daki kimyasal kodlara verdiği izler tespit edilebiliyor. Bu şimdiki tarama yöntemleriyle görülemiyor. Araştırmayı yöneten Dr. Nitzan Rosenfeld, “Bu tip kan testi kansere teşhis koyma ve onu tedavi etme yöntemlerimizde devrim niteliğinde değişiklik yaratacak” dedi.

2030 'a Kadar Yüzde 75 Artacak

Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu ve Amerikan Kanser Derneği 'nce yapılan araştırmada, 2030 yılına kadar dünyadaki kanser vakalarında yüzde
75 artış olabileceği açıklandı. Tıp dergisi Lancet 'te yayımlanan araştırmada, kanser vakalarındaki yükseliş büyük oranda nüfus artışına ve nüfustaki yaşlanmaya
bağlanırken, kötü beslenme, sigara ve alkol gibi alışkanlıkların neden olduğu kanser türlerinde artış olacağı belirtildi.