Görme Engelli Öğrencilerin Gören Gözü Oldu

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri yaptıkları 3 boyutlu yıl sonu çalışmaları ile görme engellilerin gören gözü oldu.

Üniversite öğrencileri ve görme engelli öğrenciler karşılıklı empati yaparak hayatı daha iyi tanımaya çalıştılar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimari ve Çevre Tasarımı bölümü öğrencileri yıl sonu final çalışmaları kapsamında yaptıkları 3 boyutlu çalışmalarını görme engelli öğrenciler ile paylaştı. 20 görme engelli öğrenci sergilenen 'matematik geometri ve tasarım' sayesinde dünyayı 3 boyutlu algılama imkanı buldu.

Mehmet Sadık Eratik Beyaz Baston Görmeyenler Derneği, Şükran Kırıcı Özel Bilgi Bahçesi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nden 20 öğrenci Güzel Sanatlar Fakültesi'nde gerçekleştirilen, ' 1. Birlikte Görüyoruz' etkinliğine katıldı.

İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümü birinci sınıf öğrencilerinin yıl sonu final çalışması kapsamında hazırladıkları 3 boyutlu çalışmalara dokunan görme engelli öğrenciler kendilerince yorum yaptı. Görme engellilerin anlayamadığı şekiller hakkında üniversite öğrencileri bilgilendirme yaptı.

Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi ve proje koordinatörü Esma Civcir, öğrencilerinin yıl sonu çalışmaları sonucunda anlamlı bir projenin ortaya çıktığını söyledi.

Amaçlarının farkındalık yaratmak olduğunun altını çizen Civcir, "Bugünkü sergi ziyaretinde görme engellilerin okul ve eğitim anlamında eğitim objelerinde nasıl sıkıtı yaşadıklarını gördük. Bu yalnızca sanat veya herhangi bir tasarım projesi değil. Onların biz, bizlerin onlar olduğunu ortaya koyan bir projeydi.Ve biz aslında kör olduğumuzu bir kez daha gördük. Bu tasarımlarla görmeyen, o öğrenciler elleriyle dokunarak ürünleri ve yaşadılar ve hissettiler. Algıladılar. Ve güzel bir eğitim aracı oldu" dedi.

Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Güzel ise eğitimde çok boyutlu görme ve algılamayı hedeflediklerini kaydetti.

Güzel, her yıl dönem sonunda yapılan bu 3 boyutlu çalışmaları görme engellilerin eğitimi için okula bağışlayacaklarını da dile getirdi.Yrd.Doç.Dr. Güzel, ayrıca sanat eğitiminde üretilen eğitim araçlarının görme engelliler alanında kullanılmasını sağlamak ve ders programlarına yerleştirmek gibi bir çabalarının da olduğunu vurguladı.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarım bölümü birinci sınıf öğrencisi Sezen Arıca da görme engelli öğrencilerin çalışmalarını tanımaya çalışmalarından son derece duygulandığını söyledi.

Görme engellilerin şekilleri anlayamadığı yerde onlara yardımcı olduklarını kaydeden Arıca, "Bizim yaptığımız tasarımların ve renklerin farkında olmamaları bizleri üzdü. Biçimlerden heyecan duymaları, bizimde yaparken aynı heyecan duymamız ortak noktamızdı. Onlara yeni bir şey öğretebilseydik ne mutlu" dedi.

Kaynak: İHA