Diyarbakırlılar Dünya Çocuklarını Bağrına Bastı

Diyarbakırlılar, dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencileri bağrına bastı.

Diyarbakır Atatürk Stat’ında düzenlenen Diyarbakır Dünya Kültür Şöleni’ne binlerce Diyarbakırlı katıldı.

20 bin kişilik stat dolarken, sahaya konulan 15 bin koltuk doldu. Vatandaşlar şöleni ayakta ve dev ekranlarda izlemek zorunda kaldı. Şöleni Dünya TV canlı yayınladı. Diyarbakır’daki işadamlarının sponsor olduğu Türkçe Olimpiyatları organizasyonunun Diyarbakır Dünya Kültür Şöleni büyük bir coşkuyla yapıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan şölen Türkçe, Kürtçe, İngilizce yabancı ülkelerden gelen 70 öğrencinin yerel dillerinde söylediği parçalarla devam etti. Diyarbakır’da bir statta yapılan ilk şölen özelliğini taşıyan etkinliği iş dünyası ile bürokrasi de büyük ilgi gösterdi. Şölene Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Mehmet Hamzaoğulları,Mine Lök Beyaz, Oya Eronat ve Cuma İçten, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır vali yardımcıları, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan, Diyarbakır’ın merkez ilçe kaymakamları, DİGİAD Başkanı Aladdin Korkutata’nın yanı sıra çok sayıda kurum amiri ve sivil toplum kuruluşunun temsilcisi katıldı.

Şölende Kuzey Irak’ın Erbil kentinde Türk okullarında eğitim gören çocukların ana dilleri olan Kürtçe okuduğu şarkılar büyük alkış topladı. Tacikistanlı Gaveş’in ‘Haydi Söyle’, Erbilli Helwest’in söyledi Rında Min(Güzelim) parçasını Diyarbakırlılar ayakta alkışladı. CAHİT SITKI TARANCI’NIN MEMLEKETİ İKİ DİLDE OKUNDU Şölenin Kürtçe sunumunu Dünya TV’de ‘Mêvan’ programını sunan Mehdi Mutlu, Türkçe sunumunu ise Ramazan Şimşek yaptı. İki sunucunun şölende büyük beğeni toplayan sürprizi ise Diyarbakır ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın ‘Memleket İsterim’ şirini Türkçe ve Kürtçe seslendirmeleri oldu. Şimşek, ‘Memleket isterim ne dert re keder olsun’ Mutlu bunun Kürtçesi olan “Ez li memleket dixwazîm ne dert ne keser, Ez xiyasbuna şerê biratiye dixwazim” dedi.

Bu sırada statta büyük bir alkış sesi yükseldi.

TENLERİNİN RENGİ FARKLI AMA GÖZYAŞLARI AYNI

Şölen Afrika kıtasının yoksul ülkesinden gelen siyah tenli tatlı çocukların kendi ülkelerinin kültürünü yansıttığı bir oyunla devam etti. Gecenin hüzünlü anı ise Azerbaycanlı Esma ve Yemenli Elrada’nın birlikte okuduğu Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Sakarya’ şiiri oldu. Biri siyah tenli diğeri beyaz tenli öğrencinin okuduğu şiir binlerce kişiyi hüzne boğdu. Gözyaşlarını tutamayan Diyarbakırlılar iki öğrenciyi ayakta alkışladı.

IRAKLI GEYLANİ STADI SALLADI, GABONLU NADİA ŞEMAMÊYLE ÇOŞTURDU

Diyarbakır’da geçen yıl yapılan Türkçe Olimpiyatları’na katılan ve büyük beğeni toplayan Iraklı Geylanî Diyarbakırlıların isteği üzerine organizasyon heyetinin davetiyle şölene katıldı.

Diyarbakır yöresine ait türkülerle sahneye çıkan Gellanî, arından Türkiye’de arabesk müziğinin güçlü sesleri aratmayan sesiyle ‘Yıkılmadım’ şarkısını seslendirdi. Gellanî, ikinci kez Diyarbakır’da olmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Şölende Romanyalı çocuklar Bingöl halk oyunlarını sahnelerken, Kenyalı bir öğrenci Kanal D Haberi sunan Mehmet Ali Birand’ın taklidini yaptı. Orta Afrika ülkesi Gabon’dan gelen Nadia, Kürtçe hareketli şarkılardan Şemmamê’yi seslendi. Nadia’ya Kuzey Irak’ın Süleymani kentinden gelen çocuklar halayla eşlik etti. Program Irak ve Malili öğrencilerin Güneydoğu’ya ait halay gösterisinin ardından bütün çocukların ‘Dünya Çoçukları’ türküsüyle tamamlandı. Sahneye çağrılan bütün öğrencilere şölene katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır Milletvekilleri sahneye çıkarak çocuklara DİCLEMDER’in hazırladığı hediyeleri verdi.

BAKAN EKER: BU KUTLU YOLCULUKTA ADANMIŞ HAYATLARIN ÇABASI VAR

Şölende AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Cuma İçten, Oya Eronat, Mehmet Hamzaoğulları ve Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak birer teşekkür konuşması yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise şöleni bir medeniyet yolculuğuna benzetti. Bakan Eker, bunun bir kutlu medeniyet yolculuğu olduğunu belirterek, “Bu işte gönül mimarlarının büyük emeği vardır. Hepsini şükranla anıyoruz. Madde ve manevi bu oluşumun buraya gelmesinde emeği olan herkesi şükranla anıyoruz. Bu çaba adanmış hayatların emeği vardır. Hayatını böyle bir sevgi medeniyetine adananları da minnetle şükranla anıyoruz. Dünyanın bütün coğrafyasında yaşayan herkesin dini dili rengi ne olursa olsun ortak bir projede buluştuğuna şahit oluyoruz. 15 ülkeyle başladı neredeyse bütün dünyayı saran bir sevgi haline geldi. Bu değer herkesin ihtiyacı olan bir değerdir. Bu muhteşem bir projedir, faaliyettir.” şeklinde konuştu.