Atalay’a 1 Yıl 8 Ay Ceza

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay’a, mahkemeye verdiği dilekçede 'Kürt halk önderi' ifadesini kullandığı gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Atalay’a 1 Yıl 8 Ay Ceza
Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, hala KCK ana davasından tutuklu yargılanan Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay hakkında, önceki gün verdiği 1 yıl 8 aylık hapis cezası kararına kuvvetli gerekçe, Atalay’ın 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdiği dilekçede PKK lideri Abdullah Öcalan için kullandığı 'Kürt halk önderi' ifadesi olduğu belirtildi.Atalay hakkında, kamuoyunda KCK Ana Davası olarak bilinen davada verdiği bir dilekçede ‘Kürt halk önderi’ cümlesini kullandığı iddiasıyla örgüt propagandası yapmaktan dava açıldığını dile getiren Atalay’ın Avukatı Mustafa Yıldız, “Daha savcılık aşamasında savunması alınması gerekirken savunması alınmadı. Dava açıldıktan sonra da duruşma günü avukatlarına bildirilmedi. Başka bir dava için adliyeye gelen Başkan Atalay’ın bu duruşmaya avukatına bilgi verilmeden ve avukatsız olarak duruşmaya çıkarılmış. Avukat isteyip istemediği sorulmadan yargılama yapılmış. Savunmasını Kürtçe vermek isteyen müvekkilimizin Kürtçe savunma talebi reddedilerek ceza verilmiş. En temel insan hakkı olan savunma hakkını anadilinde yapmak isteyen Sayın Atalay’ın bu talebinin reddedilmesi ve bunun üzerine savunmasının alınmadan ceza verilmesi hukuken kabul edilemez bir durumdur.” dedi.

Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kalan bu ifadelerin cezalandırılmasının gerek anayasa ve gerekse de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu savunan Yıldız, kararı temyiz edeceklerini ve kararın bozulmaması halinde davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.