1,5 Yaşındaki Berk'e Babasından Böbrek

Antalya'da, doğuştan böbrek yetmezliği hastası olan 1,5 yaşındaki Berk, babası Erdem Baş'tan nakledilen böbrekle hayata tutundu.

1,5 Yaşındaki Berk'e Babasından Böbrek
Ordu'da nakliyat firmasında çalışan Erdem ve Ümit Baş çiftinin tek çocukları 1,5 yaşındaki Berk Baş'a beş aylıkken 'Multikistik Displastik' teşhisi konuldu. Bebeğin anne karnında susuz kalması sonucu gelişen böbrek yetmezliği anlamına gelen hastalık nedeniyle Berk, 1 yıl ilaç tedavisi gördü. Böbreğinin birinde kist bulunan Berk'in diyalize bağlı yaşaması engellenirken, doktorları tarafından böbrek nakli önerildi.

ANNENİN BÖBREĞİ UYGUN BULUNMADI

Böbrek nakline karar veren Erdem ve Ümit Baş çifti, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'ne başvurdu. Anne Ümit Baş, böbreklerinden birini Berk'e vermeye karar verdi. Yapılan testlerin ardından Berk'in, nakil için gerekli olan 8 kilogramın altında olduğu belirlendi. Baş çifti aradan geçen 1 ayda, minik Berk'in ağırlığının 8 kiloya ulaşmasını sağladı. Anne Ümit Baş'ın böbreğinin çok damarlı olduğu ve minik Berk için riskli olduğu belirtildi.

BU SABAH AMELİYATA ALINDI

Baba Erdem Baş, oğlu Berk'e kendi böbreğini vermek istediğini belirtti.

Yapılan tetkiklerde, baba Erdem Baş'ın böbreğini vermesinde sakınca olmadığı anlaşıldı. Berk'in ameliyata hazır hale gelmesinden sonra, sabah saatlerinde Akdeniz Üniversitesi Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde ameliyat yapıldı.

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan başkanlığındaki bir ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonla, baba Erdem Baş'tan alınan böbrek, Berk'e başarıyla nakledildi. Ameliyat sonrası eşinin yanından ayrılmayan Ümit Baş, "Ameliyata girmek kolay. Asıl zor olan dışarıda beklemek. Ameliyat iyi geçti. Dünden beri diken üstündeydik. Bende sorun çıkmıştı. Sonra babadan aldılar. Bundan sonra tatlı bir telaş olacak. Tek isteğim ikisinin de ayağa kalkmasıdır" dedi.

Kaynak: İHA