''Techno-Lang'' Projesi

Gümüşhane Türk Telekom Fen Lisesi'nin Comenius İki Taraflı Okul Ortaklıkları kapsamında Romanya ile ortaklaşa yürütülen ''Techno-Lang'' projesinde, Romanya'dan 8 öğretmen ve 24 öğrenci Gümüşhane'ye geldi.

Projenin başlaması dolayısıyla Türk Telekom Fen Lisesi'nde düzenlenen törene, Vali Vekili Cahit Karatepe, Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Özdener, İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Aktaş, burada yaptığı konuşmada, ''Techno Lang'' projesinin Comenius Okul Ortaklıkları projesi olduğunu, çok taraflı okul ortaklıkları ve iki taraflı okul ortaklıkları olmak üzere iki şekilde uygulandığını belirterek, ''Çok taraflı okul ortaklıkları kapsamında farklı ülkelerdeki öğrenci ve öğretmenlere ortak ilgi alanındaki bir veya daha fazla konuda birlikte çalışma fırsatı sağlanmaktadır. Bazı ortaklıklar öğrencilerin aktif katılımına odaklanırken, diğerleri pedagojik veya okul ve eğitim konularına yoğunlaşmakta ve esas olarak öğretmenlerin ve idari personelin katılımıyla gerçekleştirilmektedir'' dedi.

İki taraflı okul ortaklıklarının ise bir ortağın AB üyesi olması şartıyla iki okul arasında yakın işbirliği sağlanarak öğrencilerin farklı dillerde konuşabilme motivasyonunu ve kapasitesini artırmayı hedeflediğini ifade eden Aktaş, ''Belli bir konu üzerinde öğrenci ve öğretmenlerin birlikte çalışmaları gerekiyor. Faaliyetler sadece sınıf değişiminden ibaret değil, proje faaliyetleri müfredata uyarlanarak sağlanmaktadır. Öğrenciler aktif bir şekilde planlama, izleme ve değerlendirme faaliyetlerinde yer alacak ve yurt dışı hareketliliğine katılacak öğrencilerin ise en az 12 yaşında olmaları gerekmektedir. Hareketliliğin süresi de en az 10 gün olacak şekilde planlanmaktadır'' diye konuştu.

Aktaş, Ulusal Ajans'a 2012 teklif çağrısı döneminde Türkiye genelinden 136 adet iki taraflı okul ortaklıkları proje başvurusu sunulduğunu, kabul edilen başvuru sayısının 36 olduğunu kaydederek, ''Bu projelerden bir tanesi de Gümüşhane Türk Telekom Fen Lisesi'nin projesidir. Gümüşhane Türk Telekom Fen Lisesi Romanya'dan proje ortağı okul ile dil öğretiminde bilgi teknolojileri kullanımına yönelik bir proje yürütmektedir. Proje 2013 yılında sona erecektir'' dedi.

Tören, öğrencilerin müzik ve halk oyunları gösterileri ile sona erdi .
Kaynak: AA