İsveç’te Türkçe Coşkusu

Bu yıl 10.su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın İsveç elemeleri sona erdi.

İsveç’te Türkçe Coşkusu
İsveç Radyosu’nun Berwaldhallen Gösteri Salonu’nda “İnsanlık el ele” sloganıyla düzenlenen finalde Türkçe coşkusu yaşandı. Etkinliğe, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk ve çok sayıda milletvekili ve belediye başkanı katıldı.

Kulturpunkten Derneği tarafından düzenlenen Kültür Şöleni ve Dil Olimpiyatı, Türkçe Olimpiyatları'nın misyonunu ve hazırlık sürecini anlatan video tanıtım gösterisiyle başladı.

Anadolu Kültür Festivali çerçevesinde Stockholm’de bulunan Malatya Mehter takımı seslendirdikleri ‘Plevne Marşı’ ve ‘Genç Osman’ gibi marşlarla seyirciyi coşturdu. Yarışma sonunda Türkçe şarkı kategorisinde ‘Hayde Gidelum’ parçası ile Johanna Löv birinci oldu. Karadeniz’den yöresel kıyafetleri ile sahne alan Löv’e salonda bulunan ailesi ve yakın çevresinin verdiği büyük destek dikkat çekti. Bosna Hersek’ten gelen Berina Sulyiç adlı öğrencinin yaptığı kum sanatı gösterisi ise izleyicileri büyüledi. Sulyiç, yarışmanın jürilerinden ünlü sanatçı Kıraç’tan da övgü aldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Folklor Ekibinin de sahne aldığı programda ekip yöresel halk oyunları ile izleyenlerden uzun süre alkış aldı.

Program İsveçli müzik öğretmeni Martin Ekelund’un yarışmalara katılan öğrenciler ile birlikte seslendirdiği olimpiyat şarkısı ile son buldu. Programdan büyük keyif aldıklarını ifade den AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, “İsveç’te yaşayan insanımızı ve İsveçlileri bir araya getiren harika bir program oldu. Anadolu’nun barış ve huzurunu, Anadolu’nun sevgi dilini bütün dünyaya yayan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ise “Bu tür etkinlikler dostlukların adıdır. Kültür şöleni ve dil olimpiyatı ile toplumlar birbirlerini yakından tanıyorlar ve birbirlerine karşı hoşgörü içinde bulunuyorlar.” ifadelerini kullandı.

Programı düzenleyen Kulturpunkten Derneği’ne teşekkür eden Büyükelçi Zergün Korutürk: “Bu vesile ile burada bulunan vatandaşlarımıza çocuklarına anadillerini öğretme konusuna daha fazla önem vermelerini söylemek istiyorum.” şeklinde konuştu .