Muş'ta Trafik Haftası Törenleri

Muş'da ‘Trafik Haftası’ münasebetiyle düzenlenen törene katılan ve yaşadıkları trafik kazaları sonucu tekerlekli sandalyeye mahküm olan öğretmenler, hayat kurtaran emniyet kemeri ve ilk yardım konusuna dikkat çektiler.

Muş'ta Trafik Haftası Törenleri
Valilik toplantı salonunda düzenlenen törene Vali Ali Çınar, Belediye Başkanı Necmettin Dede, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Bilgin Pişkin, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hüseyin Şimşek, Karayolu Trafik Haftası’nın her yıl anılmasıyla, trafik güvenliğinin öneminin vurgulanması, karayollarının tehlikelerden korunmak için kurallara uyma davranışının hayat kurtarıcı niteliğinin altının çizilmesinin amaçlandığını söyledi.

Törende konuşan ve geçirdikleri trafik kazalarından dolayı tekerlekli sandalyeye mahkum olan Serdar Arslan ve İbrahim Eser isimli öğretmenler de emniyet kemerine dikkat çekti. İlk olarak konuşan Serdar Arslan, kısa bir süre önce trafik kazasında hayatını kaybeden Korkut Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Zehra Kontbay’ın doğum günü olduğunu söyledi.

Zehra Kontbay’ın da emniyet kemeri takmadığını hatırlatan Serdar Arsaln; “Zehra arkadaşımız trafik kazasında hayatını kaybetti. Bunun gibi çok sayıda örnekler verebiliriz. Eğer bu arkadaşımız emniyet kemeri taksaydı bugün aramızda olacaklardı. Ben geçirdiğim kazanın ardından artık emniyet kemeri takmadan aracı çalıştırmam. Aile fertlerim de araçta ben olduğum zaman emniyet kemeri takar ama ben olmadığım zaman emniyet kemeri takmazlar. Ben emniyet kemeri takmadığım için trafik kazasının ardından felç geçirdim ve şu anda tekerlekli sandalyeye mahkum bir şekilde yaşıyorum” dedi.

2008 yılında Bingöl’ün Solhan ilçesi yakınlarında geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan ve vücudunun büyük bölümü felç olan İbrahim Eser ise; “Kazada emniyet kemeri takmamıştım ve gördüğünüz gibi tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş durumdayım. Aslında benim bu duruma gelmemdeki en büyük etken ilk yardım hatasıydı. Çünkü kazanın ardından kendime geldiğimde araçtan 30 metre uzakta olduğumu gördüm. Buraya nasıl geldiğimi sorduğumda da, vatandaşların yardım amaçlı beni sürükleyerek araçtan uzaklaştırdıklarını öğrendim. Kazada boynum kırılmıştı ve ilk yardım hatasından dolayı bu kırık omuriliğime zarar vermişti. Bu hata benim felçli kalmama neden oldu. Oysa o gün emniyet kemeri taksaydım bu kadar ciddi bir yaralanma olmayacaktı. Eğer benim gibi olmak istemiyorsanız aracı çalıştırmadan önce emniyet kemeri takın. Teknoloji insanoğlunun daha rahat yaşaması için her türlü imkanı sağlıyor. Bunlardan biri de araçlarda yer alıyor. Son yıllarda üretilen araçlarda emniyet kemeri takılmadığı zaman uyarı veriyor. vatandaşlar bu uyarının önüne geçmek için kemer takmak yerinde 5 TL’ye temin ettiği kemer tokasını takıyor ve o uyarı sesinden kurtulmuş oluyor. Kemer tokalarının bu şekilde satılmasına karşıyım. Çünkü bu uyarı sistemi bizim için yapıldı. Böyle hileye başvuracağımıza kemer takalım ve kendimizi güvene alalım” diye konuştu.

Vali Ali Çınar da, trafik kurallarının önemine değindi. Emniyet kemeri takmadıkları için tekerlekli sandalyeye mahkum olan öğretmenleri örnek gösteren Vali Çınar şöyle konuştu; “Burada kazazede kardeşlerimizi dinledik. Onların durumu gerçekten çok üzücü. Bu kardeşlerimiz emniyet kemeri takmadıkları için şimdi tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş durumda. Onun için biz tüm trafik kurallarına uymak zorundayız. Özellikle emniyet kemeri kuralını ihmal etmemeliyiz.” Yapılan konuşmaların ardından Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Törende ayrıca yılın en iyi sürücüsü, en iyi jandarma trafik timi ve en iyi trafik polisine de plaket verildi.

Düzenlenen tören kokteylle sona erdi .
Kaynak: İHA