ÇOMÜ’de Teknopark Kurulacak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) bünyesinde teknopark kurulması için karar çıktı.

Teknoparkın, Çanakkale ekonomisine önemli katkı sağlanması hedefleniyor.Üniversite-sanayi işbirliği sağlama konusunda en başarılı model olan teknoparklar, Türkiye’de hızla artıyor. Birçok üniversitenin bünyesinde kurulan teknoparklara ÇOMÜ’de kavuşacak. Bakanlar Kurulu, Çanakkale'nin teknoloji geliştirme bölgesi olmasına karar verdi.

Karardan sonra üniversite bünyesinde fiziki alan çalışmasına başlandı. Çalışmalar hakkında bilgi veren Çanakkale Teknopark Heyet Başkanı Doç. Dr. Akın Pala, gelişmiş ülkelerde araştırma geliştirme faaliyetlerini arttırmak amacıyla yaygın olan teknoparkın, Çanakkale’de de işadamlarına önemli oranda katkı sağlayacağını söyledi.

Pala, “4691 sayılı kanunla üniversite ile teknoparkta işbirliği yapan şirketler KDV'den, Kurumlar ve Gelir vergilerinden kurtuluyor. Türkiye'de üniversite ile endüstrinin, işadamlarının birlikte çalışmasının teşviki amacıyla çıkarılan bu kanunla üniversite ile ar-ge yapan şirketler, 10 yıl boyunca vergiden muaf tutuluyor. Ürettiği bir malı teknoparkta araştırma ile daha iyi hale getiren firma, KDV kesmiyor ve malını daha ucuza satabiliyor. Vergi muafiyetine ilaveten teknokentte çalışan firmalar, KOSGEB teşviklerinden yararlanabiliyor ve 200 bin lira ar-ge, 200 bin lira pazarlama için yüzde 75'i hibe olmak üzere teşvik alabiliyor.” dedi.

Doç. Dr. Pala, teknoparka şirketlerden müracaat almaya başladıklarını sözlerine ekledi .