‘Batıya Doğru Akan Nehir: Medeniyet’ Belgeseline 'yaşam Boyu Başarı Ödülü'

Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) tarafından TRT'nin desteğiyle hazırlanan ‘Batıya Doğru Akan Nehir: Medeniyet’ belgeseli, merkezi İngiltere'de bulunan Müslüman Sosyal Bilimciler Merkezi tarafından ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü.

Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde düzenlenen törende, eser sahibi Bahçeşehir Üniversitesi MEDAM Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa'ya, belgeselin yapımcısı Bahçeşehir Üniversitesi'ne ve yayımcısı TRT'ye ödülleri Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından sunuldu.

‘Batı'ya Doğru Akan Nehir: Medeniyet’ belgeselinin, akıcı bir dille kameraya aktarıldığını belirten Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, belgeselde, indirgemeci bir medeniyet yaklaşımı yerine, küresel ölçekte kapsayıcı bir uygarlık anlayışının sergilendiğini, bu nedenle de özgün referanslarla kaynaklara inildiğini, objektif anlatımlarla farklı çözümlemeler getirilmeye gayret edildiğini aktardı.

Prof. Dr. Bekir Karlığa tarafından kaleme alınan belgeselin her bölümünde, medeniyet serüveninin farklı bir bölümünün konu edinildiğini dile getiren Arınç, dünyaca ünlü bilim adamı, düşünür ve sanatçıların görüşlerine yer verildiğini anlattı. Arınç, başta Türkiye olmak üzere, Irak, Suriye, Ürdün, Mısır, İtalya, İspanya, Fas, Suudi Arabistan, Fransa, İngiltere, Almanya, İran, Hindistan ve Özbekistan dahil 16 farklı ülkede çekimi yapılan belgeselin yalnızca medeniyetler tarihini farklı bir bakış açısıyla incelemekle kalmadığını, incelemede medeniyetlerin yükseliş ve çöküş sebeplerini orijinal kaynaklarına inerek gözler önüne serdiğini söyledi.

‘Batıya Doğru Akan Nehir: Medeniyet’ belgeselinin uzun versiyonunun her biri 45 dakikalık 20 bölümden oluştuğunu, kısa versiyonunun ise daha sıkıştırılmış olarak her biri 60 dakikalık 7 bölümden meydana geldiğini dile getiren Arınç, “Oxford ve Cambridge üniversitelerinden uzmanlarca sinema-televizyon diline aktarılan belgeselde, 200 civarında politikacı, devlet adamı, bilgin, edebiyatçı ve sanatçı görüşlerini anlatıyor. Özellikle son iki bölümü, dünyamızın önde gelen siyaset, düşünce, edebiyat ve sanat adamlarının görüşlerine tahsis edilmiş. Bu bölümlerde medeniyetler arası çatışma, uyum ve ittifak konuları ile medeniyetlerin dünü, bugünü ve yarını ele alınıp değerlendirilmektedir. Görüşüne yer verilenler arasında İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, UNESCO Genel Direktörü Irina Bukova, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eski Malezya Başbakanı Tonko Abdurrahman da var.” ifadelerini kullandı.

TRT-1'de dizi halinde yayımlanan belgesel, önümüzdeki haftadan itibaren TRT Haber kanalında her çarşamba günü saat 23.00'te yayımlanacak, tekrarı da pazar günleri yayına verilecek.