Ortaca’da Hıdrellez Coşkusu

Ortaca Cumhuriyet Mahallesi Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen Hıdrellez etkinliği renkli görüntülere sahne oldu.

Ortaca’da Hıdrellez Coşkusu
Geceye çok sayıda mahalle halkının katılımı ile yapılan şenlikte canlı müzik, davul-zurna eşliğinde bayanlar ve erkekler gönüllerince eğlendiler. Yapılan açık artırmadaki hediye 8 yaşındaki Sude İlhan’da kaldı. Yaklaşık 2 bin TL gelir elde edildi.

Düğün Salonu’nda yapılan “Hıdrellez Şenliği”ne; CHP Muğla Eski Milletvekili Dr. Ali Arslan, Belediye Başkan Vekili Cemil Durak, İlçe Emniyet Müdürü Selami Bıçakçı, İl Genel Meclis Üyesi Murat Yarar, Yücelen Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Turgay Artun, Ege Yolcu Dergisi Sahibi Nadir Şahin ve çok sayıda mahalle sakinleri yer aldı.

Cumhuriyet Mahallesi Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Namık İlhan’nın yaptığı açılış konuşmasında; “Hıdırellez, bütün Türk dünyasında bilinen ve kutlanan mevsimlik bayramlarımızdan biridir.Ruz-ı haızır (hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştuklarına inanılan gün olması nedeniyle kutlanmaktadır.Hızır ve ilyas sözcükleri birleşerek halk ağzında Hıdırellez şeklini almıştır. Halk arasında kullanılan takvime göre eskiden yıl ikiye ayrılmaktadır. 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre hızır günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’ a kadar olan süre ise, Kasım günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 6 Mayıs Günü Kış Mevsimin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı gün anlamına gelir ki, bu da katlanıp, bayram yapılacak bir olaydır. Hızır ve Hıdırellez kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellez’in Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise, İslamiyet öncesi orta Asya Türk Kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Oysaki Hıdırellez Bayramı’nı ve hıdır inancını tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan ve hatta bütün doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle ilgili bazı tanrılar adına çeşitli tören ve ayinlerin düzenlediği görülmektedir. Cumhuriyet Mahallesi Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği olarak bu günün birlik ve beraberliğimizin daha da perçinlediği gün olmasını istiyorum. Bu gecenin düzenlenmesinde görev alanlara, katkıda bulunan Kamil Akçabel, Hüseyin Yılmaz’a, Hasan Kaya’ya, Abdullah Kadirhan’a, Şenol Çelik’e ve katılımlarınızla bugünün bir şenlik havasında kutlanmasını sağlayan siz değerli konuklarımıza teşekkür ediyor; hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Yapılan etkinlikte önce satılan biletler sonunda çekiliş yapıldı. Çekişte hediye kazananların hediyesi verildikten sonra ortaya büyük bir ödül konularak kurulan komisyon gözetiminde açık attırma yapıldı. Yapılan açık artırmada ise 8 yaşındaki Sude ilhan ödülünü CHP Eski Milletvekili Dr. Ali Arslan’dan aldı. Gece geç saatlere kadar devam ederek, canlı müzik eşliğinde çeşitli oyunlar oynandı .
Kaynak: İHA