3 Fidan Anıtının Açılışı Gerçekleşti

İzmir Buca Belediyesi Başkanı Ercan Tatı tarafından Deniz Gezmiş ve dava arkadaşları anısına yapılan 3 fidan anıtının açılışı gerçekleştirildi.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları anısına ilk kez yapılan anıtın törenine, Bedri Baykam, Altan Gördüm, Turgay Tanülkü, 68'liler Paltformu Başkanı Okan Yüksel, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, İzmir CHP milletvekili Birgül Ayman Güler ve Buca'lı hemşerililer katıldı.

3 Fidan anıtının açılışı töreninde konuşan Buca Belediye Başkanı Tatı, "3 Fidan parkını 3 fidan anlatır, düşüncesiyle proje gerçekleşti. Geldiğimiz noktada 1972'yi unutmak mümkün değil,fakat unutturmamak içinde elimizden geleni yapıyoruz"dedi.

Tatı, Deniz Gezmiş ve dava arkadaşları anısına şiir okudu. Tatı, 3 fidan heykelinin bulunduğu parka sabah 5'te geldiğini ifade ederek, "3 Fidan heykeli aslında bu sabah 5'te açıldı.Sabah 5'te burada bulunan insanlardan daha fazla kişi vardı. Her 6 Mayıs saat 5:00'te yaşadığım sürece burada olacağım" dedi

İzmirli 68'liler Platformu Başkanı Okan Yüksel, "5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece nasıl bir gecedir ki Hıdırellez günü denizleri o gece astılar. Bizim cehennem yürekli gençlerimizi" ifadesini kullandı

Deniz Gezmiş'in Küba'nın devrimcisi Che düzeyinde olduğunu söyleyen Bedri Baykam, "Deniz Gezmiş öldürüldüğü için onun kadar ünlü olamamıştır. Deniz Gezmiş ve arkadaşları adına bir sürü sergi açtım. Günümüzde Deniz Gezmiş'in davasında ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı. Emperyalizm yine birçok sivili öldürdü" diye konuştu

Kürsüye davet edilen Altan Gördüm ise, Deniz Gezmiş anısına şiir seslendirdi. Açılış töreni sonrasında kırmızı bir örtüyle kapatılan anıtın açılışı, kurdelenin sökülmesiyle gerçekleştirildi.

Deniz Gezmiş anısına şiirleri ile tanınan Ataol Behramoğlu, sahnede şiir okumasıyla birlikte anıtın üstündeki kırmızı örtü indirildi. Anıtın önünde saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. 3 fidan anıtının anısına halka, çam fidanları dağıtıldı .
Kaynak: İHA