Loscertales'den Moral Veren Açıklama

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales, EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı ve İzmir Valisi M.

Cahit Kıraç'ın ev sahipliğinde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EXPO 2020 İZMİR Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener, Başkan vekili Ender Yorgancılar, Yürütme Komitesi üyeleri Büyükelçi Serpil Alpman, Mustafa Özkara, BIE Türkiye Başdelegesi Büyükelçi Murat Ersavcı'nın da katılımı ile İzmir Levent Marina'da medya temsilcileriyle birkahvaltı yaptı. Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales, kendisine yöneltilen sorulara, "İzmir'in tecrübesi önemli avantajlar sağlayacak. Çok yüksek şansınız var" diye cevap verdi.

EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi'nin iyimser ve olumlu yaklaşımının çok önemli olduğunu söyleyen Loscertales, şöyle konuştu: "İzmir'de bir önceki adaylık sürecine göre farklılıklar görülüyor. Coşkulu bir ekibin oluşturulduğunu gözlemledim. Bu coşkuyla projede başarılı olacaksınız. Ayrıca, 2015 adaylığına göre çok büyük farklılıklar var. Şimdi hükümetin erken aşamada müdahalesi var. Geçen sefer organizasyon komitesi ve devlet müdahalesi çok geç oldu. Sağlık temasının olduğu yerde, Sağlık Bakanlığı yoktu.Şimdi ilgili bakanlıklar bu işin içerisinde çok aktifler. Dün Sağlık Bakanlığı'nda çok iyi bir sunum gördüm. Bu dönem şehir çok büyük bir ilerleme sağladı. Ülke de çok iyi gidiyor. Sağlık altyapısı da iyi ilerledi. Her türlü kaynak ve imkan var. Varlıkları olan bir ülkenin EXPO'yu kazanma şansı çok yüksek.''

BIE Genel Sekreteri 2013 Kasım'a kadar çetin bir yarışın süreceğini, İzmir'in, bu yarışta 2015 deneyimini iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade ederek diğer aday şehirlerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Sao Paulo ve Ekaterinburg süreci iyi götürüyor. Tayland'ın ise EXPO alanı olarak öngördüğü yer sel suları altında kaldığı için sıkıntı yaşıyor. Yine Dubai küçük bir ülke olması nedeniyle konaklama konusunda sıkıntılar yaşayabilir"

Loscertales, "İzmir'in diğer rakiplerine göre kazanma şansının nasıl olduğu?" şeklindeki bir soruya şöyle cevap verdi: "Oylamaya henüz bir yıldan fazla zaman olması nedeniyle bu soruya gerçekçi bir tahmin veya yüzde 35 ya da yüzde 50 diye istatiksel bir oranla cevap vermek mümkün değil. Çok önemli adaylar var ve hepsi önemli avantajlara sahip. Ama diğer şehirlerin tecrübesi yok, İzmir'in ise var." İzmir'in tecrübesinin önemli avantajlar sağlayacağını anlatan Loscertales, şöyle konuştu: "Ziyaretçi sayısının yüksek olmasını garantilemek ve EXPO'nun yapılacağı alanı buna göre planlamak çok önemli. Seçimlerde oy kullanacak BIE delegeleri kriterleri değerlendirirken ziyaretçi sayısının yüksek olmasını göz önünde bulunduracak. Objektif olarak söylüyorum, İzmir diğer adaylara göre daha iyi bir durumda. Ama esas konu herkesin çalışmasıdır. Önümüzdeki yıl ne kadar çaba sarf edilecek, bu çok önemli. Tüm kıtalardan 160 üye ülkemiz var. Kampanyanın küresel bir kampanyaolması ve tüm bu ülkelerin ikna edilmesi gerekiyor. Pasifik ülkelerinde 16 üyemiz var. Bunları kazanmak için diplomatik çaba gerekiyor. Sadece Başbakan ve özel sektörün kaynakları yetmiyor, herkesin çabalaması gerekiyor. İzmir'in şansı nedir diye soruluyorsa, bir yüzde veremem, ama çok iyi şansınız var diyebilirim. Çünkü, o kadar fazla kaynaklarınız var ki, bu kaynaklarla gerçekten iyi bir şansınız var.'' Loscertales, ulaşım, otel kapasitesi gibi organizasyona gelecek ziyaretçilere ev sahipliği için gerekli alt yapıdaki eksiklerin tamamlayacak hazırlıklarla rakiplere göre önemli bir avantaj daha yakalanabileceğini söyledi.

Loscertales, Türkiye'nin hızla büyüyen ekonomisi ve çevre ülkeleri etkileyen bir siyasi güce kavuşmasının da EXPO şansını artırdığını anlattı.

"İzmir'in şu ana kadarki adaylık çalışmalarını nasıl buldunuz?" şeklindeki soruya ise BIE Genel Sekreteri'nin cevabı şöyle oldu: "Oy veren 160 ülkenin delegeleri değerlendirmelerini yaparken kullandıkları kriterlere göre üzerinde önemle durdukları üç nokta var. Hükümet desteği, organizasyon ve EXPO alanının garanti altında olması. Bu maddeler çok önemli. İstanbul ve Ankara'ya yaptığım ziyaretlerde, Sayın Başbakan Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Kültür ve Turizm Bakanı ErtuğrulGünay'dan aldığım bilgiler doğrultusunda devlet desteği, tema, adaylık dosyasının gücü, halkın desteği ve alan konusundaki gelişmeler de yeterince ikna oldum. Konaklama, ulaşım ve EXPO organizasyonu gibi diğer detayların ilerleyen zamanlarda en iyi şekilde detaylandırılacağına inanıyorum "
Kaynak: İHA