''Ekmeğini Denizden Kazan''

Mersin'de hayata geçirilen ''Ekmeğini Denizden Kazan'' Projesi kapsamında 10'u işsiz 25 genç, verilecek eğitimin ardından ahşap tekne üretimi yapacak.

Mersin Deniz Ticaret Odası'nın SODES kapsamında desteklenen ahşap tekne üretimine yönelik projesi, Mersin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Mersin Marangoz ve Mobilyacılar Odası ve MDTO Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi işbirliği ile hayata geçiyor.

MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli, oda binasında düzenlenen basın toplantısında, 321 kilometre sahil şeridi ile denizcilik faaliyetleri açısından büyük potansiyel taşıyan Mersin'de ahşap tekne imal ve çekek yeri bulunmadığını, bu nedenle de projeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Proje kapsamında, Mersin Marangoz ve Mobilyacılar Odası tarafından seçilen 10 vasıfsız genç ile düşük ücretle ya da kayıt dışı çalışan 15 gencin, Mersin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde oluşturulacak atölyede, 10 ay teorik ve pratik Ahşap Tekne Üretimi Kursu göreceklerini anlatan Özbenli, ''Programın sonunda yapımı tamamlanan ahşap eğitim teknesi, MDTO Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi'ne hibe edilecek. Böylece bu okulda eğitim gören öğrenciler de eğitim teknesinden faydalanabilecek'' dedi.

Lisesi Müdürü Hasan Gürbüz de, proje ile tekne imal edebilecek yetkin ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Proje kapsamında 350 metrekare genişliğe 7 metre yüksekliğe sahip bir alanda eğitim atölyesi kurduklarını ifade eden Gürbüz, lise bünyesinde açılacak Ahşap Tekne Üretimi Bölümü için İl İstihdam Kurulu'na ve Milli Eğitim Bakanlığı'na gerekli başvuruların yapıldığını ve açılması için onay alındığını kaydetti.

Eğitim teknesinin çizimlerini yapan Gemi İnşa Mühendisi Barış Şenel ise, 9.90 metre uzunluğa sahip motor yat tipindeki ahşap eğitim teknesinin tek motorunun olacağını ve tüm donanımlarının bulunacağını ifade etti.

Vali Yardımcısı Kadir Okatan'ın projeyi hazırlayan ve katkı sunan herkese teşekkür ettiği toplantıya, MDTO Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş, Mersin Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Kazım Erduvan ve MDTO Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Ercan Kara'nın yanı sıra öğretmenler ve kursiyerler katıldı.

Kaynak: AA