Almanya'da Seçim Heyecanı Schleswig Holstein'da

Almanya'nın en kuzeyinde bulunan Schleswig Holstein'de Pazar günü eyalet parlamentosu seçimleri yapılıyor.

2009 yılında yapılan eyalet seçimlerinde tercihli oylarla elde edilen sandalyelerin yanlış dağılımı ile birlikte seçim Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Yeni seçim kanunun hazırlanması sonrasında parlamento 6 Mayıs'ta erken seçimlerin yapılmasını kararlaştırmıştı. 2 milyon 900 bin kişinin yaşadığı eyalette yaklaşık 30 bini Türk, 186 farklı etnik kökenden 133 bin göçmen yaşıyor. Schleswig Holstein'de 2,2 milyon seçmen sandık başına gidecek. Bu seçimlerde Alman vatandaşı ya da AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşı 18 bin 500 kişi oy kullanamıyor. Ağırlıklı olarak bütçe, eğitim, ekonomi, enerji ve aşırı sağ ile mücadele gibi konuların konuşulduğu seçim kampanyasından özellikle Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) birinci parti çıkmaya çalışıyor. Yeşiller, SPD ile koalisyonu; şu anda CDU ile iktidarda olan FDP ise yeniden meclise girme planları yapıyor. Anketlerde yüzde 13'e kadar çıkan ancak daha sonra yüzde 9'a gerileyen Korsanlar Partisi'nin ise seçimden nasıl çıkacağı büyük merak konusu. Bu seçimlerde seçimler de baraj sınırı bulunmayan azınlık partisi SSW yüzde 5'e yaklaşırken, anketler şu anda mecliste yer alan Sol Parti'nin meclis dışında kalacağını gösteriyor.

TÜRKLERİN GÜNDEMİNDE ÇİFTE VATANDAŞLIK

VARSPD'den parlamento ikinci sıra adayı Serpil Midyatlı ile Yeşiller'den 13 yıldır eyaletin Geestacht şehrinde aktif olarak siyasetin içinde yer alan Ali Demirhan ve Gülser Doğan gibi farklı partilerde Türk kökenli adaylar da seçime katılıyor. Türk kökenli seçmenlere mutlaka sandığa gitme çağrısı yapan Demirhan ve Doğan; ayrımcılık, eşit haklar, göçmen kökenlilere daha fazla temsil ve yerel seçim hakkı gibi daha iyi eğitim için çalışacaklarını açıkladı.

Bu seçimlerin eyalette kurulacak hükümet kadar çifte vatandaşlık yolunu açabilecek Eyalet Temsilciler Meclisi için önemli olduğuna dikkat çeken Demirhan, “Mutlaka ikinci oyu bize versinler. Biz burada kazanırsak Eyalet Temsilciler Meclisinde daha güçlü oluruz.” dedi.