Mavi Marmara protestosu

Van Hak ve Özgürlükler Platformu üyesi bir grup, geçen yıl Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıyı protesto etti.

Boyalar Camisi avlusunda bir araya gelen grup, buradan meşaleler yakıp sloganlar atarak Beşyol Kavşağı'na kadar yürüdü. Mavi Marmara saldırısı sırasında gemide bulunan Kemal Çelen, Beşyol Kavşağı'nda grup adına yaptığı açıklamada, geminin, Gazze'de uygulanan insanlık dışı ambargonun son bulması için 2010 yılı Mayıs ayında çok sayıda kişi ve binlerce ton insani yardım malzemesi ile Türkiye'den yola çıktığını anımsattı.

Hak, adalet ve özgürlüğün bir gün mutlaka tecelli edeceğine değinen Çelen, şunları söyledi:

''Dünyanın dört bir yanından milyonlarca destekçinin canlı yayınlardan takip ettiği insani yardım filosu, dünya halklarının ortak vicdanını, dua ve iyi dileklerini Gazze'ye taşıyordu. İsrail, 31 Mayıs 2010 günü sabah saat 04.30 sıralarında tam donanımlı askeri birlikleriyle sivil ve masum insanların içinde bulunduğu gemiye uluslararası sularda saldırdı. 9 aktivist hayatını kaybetti ve 56 yardım gönüllüsü ağır yaralandı. İsrail'in bu saldırısı uluslararası kamuoyunda terörist saldırı olarak nitelendirildi.''

Saldırının tüm sorumlularının yargı önünde hesap vermesi gerektiğine değinen Çelen, İsrail'in bir yandan tüm hukuksuzlukların üzerini örtmeye ve unutturmaya çalışırken diğer yandan da yaptıklarını meşru göstermek için gerçekleri çarpıttığını ve kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini ifade etti.

Grup, açıklamanın ardında saldırıda yaralanan Abdulhalim Almalı'nın iyi niyet dilekleri sonrası İsrail aleyhine sloganlar atarak olaysız dağıldı .
Kaynak: AA