Mavi Marmara Baskınının 2. Yıldönümü

Van Hak ve Özgürlükler Platformu'na (VAHÖP) üye bir grup, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıyı düzenledikleri meşaleli yürüyüşle protesto etti.

Mavi Marmara Baskınının 2. Yıldönümü
Ali Paşa Mahallesi’nde bulunan Boyalar Camii'nde bir araya gelen grup, Yatsı namazı sonrası buradan meşaleler yakıp sloganlar atarak Beşyol kavşağına kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında ÖzgürDer Van Şube Başkanı Fuat Değer ile grup arasında Türk bayrağı taşıyan bir genç arasında tartışma çıktı. Türk bayrağının kaldırılmasını isteyen Değer, bayrak taşıyan genci grup dışına çıkarttı. Olay yerinde bulunan polis ise, genci ve bayrağı alarak gerginliğin önüne geçti.

Beşyol Kavşağı'na gelen grup adına basın açıklamasını Mavi Marmara gemisinde saldırıya tanıklık eden Kemal Çelen okudu. Çelen, Gazze'de uygulanan insanlık dışı ambargonun son bulması için 2010 yılı mayıs ayında yola çıkan Mavi Marmara gemisinin çok sayıda kişi ile binlerce ton insani yardım malzemesini Gazze'ye götürdüğünü hatırlattı. Çelen, “Hak, adalet ve özgürlük bir gün mutlaka tecelli edecektir. Gazze'de uygulanan insanlık dışı ambargonun son bulması için iki yıl önce yaklaşık 600 aktivist ve tonlarca yardım malzemesiyle Gazze Özgürlük Filosu, özgür Gazze ve özgür Filistin için Akdeniz'in mavi sularında yol alıyordu. Dünyanın dört bir yanından milyonlarca destekçinin canlı yayınlardan takip ettiği filo, dünya halklarının ortak vicdanını, dua ve iyi dileklerini Gazze'ye taşıyordu. İsrail 31 Mayıs 2010 günü sabah saat 04.30 sıralarında tam donanımlı askeri birlikleriyle sivil ve masum insanların içinde bulunduğu insani yardım filosuna uluslar arası sularda saldırıyordu. 9 aktivist hayatını kaybetti ve 56 yardım gönüllüsü ağır yaralandı. İsrail'in bu saldırısı uluslar arası kamuoyunda terörist saldırı olarak nitelendirildi'' dedi.

Saldırının tüm sorumluları yargı önünde hesap vereceğini belirten Çelen, ''Saldırıdan bu yana geçen iki yıl boyunca İsrail git gide yalnızlaşmakta. İsrail, bir yanından tüm hukuksuzluklarının üzerini örtmeye ve unutturmaya çalışmakta, diğer yandan da yaptıklarını meşru göstermek için gerçekleri çarpıtarak, kamuoyunun yanlış bilgilendirmektedir'' diye konuştu.

Grup, Mavi Marmara gemisi saldırısında yaralanan Abdullalim Almalı'nın iyi niyet dilekleri sonrası İsrail aleyhine sloganlar atarak dağıldı .
Kaynak: İHA