'Gerekirse devlet bakar' sözüne açıklık getirdi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan kürtaj ve sezaryen konusunda yeni açıklama geldi. Akdağ kürtajla ilgili tartışma yaratan sözlerine de açıklık getirdi.

'Gerekirse devlet bakar' sözüne açıklık getirdi
Bakan Akdağ'a tecavüz nedeniyle hamile kalan kadınlara yönelik bir soruya verdiği “Bazen 'Annenin başına kötü bir şey gelmişse ne olacak?'. Vesaire gibi şeyler söyleniyor. Gerekirse öyle bir bebeğe devlet bakar ' şeklindeki sözleri hatırlatıldı.

Akdağ bu yöndeki sorulara, “Cümleme eğer ile başladım. Eğer kürtaj sadece annenin ve bebeğin sağlığı ile ilgili serbest bırakılacaksa, belli sıkıntılarla doğan çocukları devlet sahipsiz bırakmamalı” şeklinde cevap verdi. Bakan Akdağ bu sözleri söylerken çevresindeki gazeteciler dikkat çekiciydi. Bakan'ın çevresinden hemen hemen tüm gazeteciler kadındı ve kürtaj ile ilgili ısrarlı sorularıyla Bakan'ı terlettiler.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürtaja yasak ve sezaryenle ilgili konuştu.

Akdağ, '12 Eylül sonrası tartışılmadan serbest bırakıldı ' dediği kürtaj konusunda kendilerinin bebeğin yaşam hakkını, bazılarının ise kadının seçim hakkını savunduğunu söyledi.

Recep Akdağ, kürtaj ve sezaryen tartışmasına yönelik şu açıklamaları yaptı:

Bu meselenin tartışılması son derece doğrudur. Çalışmalar zaman alacaktır. Türk toplumunun büyük kısmı kürtaja karşıdır. Kadınların da büyük bir kısmı kürtaja karşıdır. Elbette annenin sağlığıyla ilgili tehdit eden bir durum varsa kürtaja itirazımız yok. Bebeğin ağır bir problemi olacaksa tartışabilir. Basında yer alan bir açıklamam var.

Bana soruldu denildi ki;

'Özel durumlardaki hamilelikler olabilir '

Böyle soruldu, ben şöyle cevap verdim:

“Eğer annenin hayatı ile ilgili bir sorun varsa olabilir.” Eğer ile başladım eğer ile bitti cümlem.

Eğer kürtaj sadece annenin ve bebeğin sağlığı ile ilgili serbest bırakılacaksa, belli sıkıntılarla doğan çocukları devlet sahipsiz bırakmamalı, bırakılmamalıdır tabii ki. Bu verilmiş bir karar değil zaten. Bizler bilimsel olarak tartışacağız, bakanlar kuruluna götüreceğiz.

SEZARYEN

Sezaryen mebcuri değildir. Annenin rahmini kesiyorsunuz bebeği alıyorsunuz. Sezaryen ihtiyaç durumunda yapılmalıdır. Sezaryen gereksiz durumlarda yapılamaz. Aileler bilmeli sezaryen bir ameliyat. Meslektaşlarım arasında bilgi farklılığı var. Sayın Başbakan ve ben yaşam hakkından yanayız. Kürtaj kadın doğurganlığında risk yaratabiliyor.