Mazlumder'den 'Mavi Marmara' Eylemi

İnsan Hakları ve Mazlumlar Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Filistin'e insani yardım malzemeleri götüren "Mavi Marmara" gemisine İsrail askerleri tarafından yapılan saldırının 2. yıldönümünde İsrail Büyükelçisi konutunda oturma eylemi yaptı.

MAZLUMDER Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Mavi Marmara iddianamesinin kabulü ile ilgili olarak, İsrail askerleri tarafından işlenen suçun bir savaş suçu olduğunu ileri sürerek; insanların eşyalarına el konulması, özgürlüklerinden yoksun bırakılmasının Birleşmiş Milletler raporunda açıkça belli olduğunu söyledi.

Ünsal, "Türkiye mahkemelerinin neden 2 yıl beklediğini ciddi olarak merak ediyorduk. Çünkü Birleşmiş Milletler, bağımsız kurul olarak İnsan Hakları Konseyi ile açık bir şekilde İsrail'in suçlarını tescil etmişti. Çok sevindik. Umarım bu hem suç davası olarak hem de tazminat davaları olarak İsrail'in mahkum edilmesiyle sonuçlanacak bir hukuki süreçtir diye ümit ediyorum" dedi.

Davanın sonuçlarına da değinen Ünsal, "İsrail'in hukuki dokunulmazlığına dair kanaatini berhava etmiş olacak ve İsrail'in işlediği suçlardan dolayı diğer ülkelerde de cezalandırabilecek. Gemide yolcusu bulunan diğer ülkeler de, kendi vatandaşlarına karşı İsrail'in işlemiş olduğu suçları kendi milli mahkemelerinde yargılamak suretiyle vatandaşlarının hukukunu göz etmiş olacaklar. Bunun çok önemli bir gelişme olduğunu ve BM raporundaki tespitlerin doğrultusunda mahkemenin kısa sürede karar vermesi gerektiğini temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ünsal, suçlamaların yetersiz olduğunu ve İsrail'in bir savaş kabinesinin olduğunu savundu. Ünsal, "Kabineden 5-6 Bakanın oluşturduğu bir savaş kabinesi var. Bu kararı veren, savaş kabinesinin mensupları da iddianamenin konusu yapılmalıydı ve onlarda yargılanmalıydı. İstenen cezalarla ilgili söylenecek bir şey yok. Oradaki hem uluslararası hukukun hem uluslararası insani hukukun, diplomasinin ayaklar altına alınmasıyla ortaya çıkan facia ile karşılaştırdığımızda, istenen cezaların çok da fazla olduğu söylenemez" diye konuştu.

Öte yandan, eylemin sabah saatlerine kadar devam edeceği öğrenildi .
Kaynak: İHA