Kaçırılmayacak Oyunlar

Perdelerini 10 Mayıs’ta açan İstanbul Tiyatro Festivali’nin son haftasında, Shakespeare’den absürd tiyatroya, ayrılıklardan özgürlüklere yönelik 14 gösteri ile 2 söyleşi yer alıyor.

Kaçırılmayacak Oyunlar
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç düzenlenen 18. İstanbul Tiyatro Festivali, son haftasına giriyor.

Perdelerini 10 Mayıs 'ta açan İstanbul Tiyatro Festivali 'nin son haftasında, Shakespeare 'den absürd tiyatroya, ayrılıklardan özgürlüklere yönelik 14 gösteri ile 2 söyleşi yer alıyor.

Festivalin Son Yabancı Gösterisi: Gergedan
1 Haziran Cuma ve 2 Haziran Cumartesi, 20.30
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Ünlü yazar Eugène Ionesco'nun 1950'li yılların tarihsel ve politik dalgalanmalarını aktardığı metin, Théâtre de la Ville ve Paris Festival d'Automne Festivali'nin yönetmeni Emmanuel Demarcy-Mota tarafından yeniden sahneleniyor. Bir kente saldıran bir gergedanın ve bu olayın peşi sıra gergedana dönüşen insanların yarattığı ve yaşadığı paniği konu alan “Gergedan”, 1 Haziran Cuma ve 2 Haziran Cumartesi akşamları saat 20.30 'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi 'nde izleyicilerle buluşacak.

Hikâyeyi, farklı buluşları ve günümüze yaptığı cesur göndermeleriyle bugüne taşıyan genç yönetmen Emmanuel Demarcy-Mota, sahnede yarattığı dille gerçek dışı ve somut arasında gerilimi yaratırken şehrin sağır edici sesleri ile düzensizliği ortaya koyacak. Oyun Fransızca (Türkçe üstyazılı) olarak sahnelenecek.

Ionesco 'nun kızı Marie-France Ionesco ile Emmanuel Demarcy-Mota Söyleşisi
Sonia de Leusse-Le Guillou & Frédèric Romade 'in ünlü tiyatro yazarı Eugene Ionesco üzerine çektiği “Quoi de Neuf/ Yeni Olan Ne?” adlı belgeselinin gösterimi yapılacak. Gösterimin ardından, Ionesco 'nun kızı Marie-France Ionesco, “Gergedan”ın yönetmeni Emmanuel Demarcy-Mota ile bir söyleşi gerçekleştirecek. Film gösterimi ve söyleşi, 2 Haziran Cumartesi günü saat 16.00 'da Fransız Kültür Merkezi 'nde olacak. Ücretsiz yapılacak film gösterimi ve söyleşi herkese açık olacak.

Bu Oyunlar İlk Defa Festivalde
• Jean Cocteau gibi sıradışı bir yazarın sıradışı yaşadığı hayatının izlerini taşıyan “İnsan Sesi”, terk edilmiş, âşık ve acı çeken bir kadının son telefon konuşmasını sahneye taşıyor. Ayşe Lebriz Berkem tarafından yorumlanan “İnsan Sesi”nin son gösterimi 29 Mayıs Salı günü saat 18.30 'da Üsküdar Stüdyo Sahnesi 'nde yapılacak.

• Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) tarafından sahnelenecek, ayrı düşmüş kardeşlerin hikâyelerine odaklanan “Karşılaşma/LAR” oyunu, 29 Mayıs Salı ve 30 Mayıs Çarşamba akşamları saat 20.30 'da Haldun Taner Sahnesi 'nde olacak.

• Yönetmenliğini ve koreografisini Esra Yurttut 'un yaptığı, noland tarafından sahnelenen “sOYUN”, 29 Mayıs Salı 20.30 'da ve 30 Mayıs Çarşamba 18.30 'da Üsküdar Tekel Sahnesi 'nde olacak. “sOYUN”da müzisyen ve dansçılardan oluşan ekip, sıradanlığın doğallığı ve samimiyetin gerçekliği üzerinden naif bir anlatım diliyle keyifli bir hikâye sunacak.

• IDT+ (İstanbul Dans Tiyatrosu) tarafından sahnelenecek “Yorgun Sırlar” gösterisi, 30 Mayıs Çarşamba ve 31 Mayıs Perşembe günleri saat 20.30 'da Garajistanbul 'da yer alacak.

• Festivalin “Yeni Dalga” bölümünde yer alan Studio 4 İstanbul 'un yeni projesi “Olmamış Mı?”, 31 Mayıs Perşembe saat 20.30 'da ve 1 Haziran Cuma saat 18.30 'da Salon 'da sahnelenecek.

• “Yeni Dalga” bölümü kapsamında izleyiciyle ilk defa buluşacak ve farklı sahneleme teknikleri uygulayan Tiyatro Artı 'nın “Bizde Yok” gösterisi, 1 Haziran Cuma ve 2 Haziran Cumartesi, Mekan Artı sahnesinde 16.00, 17.30, 19.00 ve 20.30 'da olacak. Simulatif bir kurgu içine yerleştirilen seyirciyi, gerçeklikten uzaklaştıran “Bizde Yok”ta seyirci, “izleyen” konumundan çıkarak oyunun bir parçası haline gelecek.

• Tiyatro Oyunbaz 'ın festivalde Tom Stoppard 'ın “Rozencrantz ve Guildenstern Öldüler” adlı oyunu, 2 Haziran Cumartesi saat 20.30 'da ve 3 Haziran Pazar saat 15.30 'da Üsküdar Tekel Sahnesi 'nde yer alacak.

• Bir Eugene Ionesco oyunu ve absürd tiyatronun en güzel örneklerinden biri olan “Yeni Kiracı”, BiTiyatro yapımı olarak Laçin Ceylan 'ın yorumuyla 2 Haziran Cumartesi 20.30 'da ve 3 Haziran Pazar 18.30 'da Küçük Sahne 'de olacak.

• Tiyatro Avesta yapımı, Aydın Orak 'ın yazdığı, Murat Garipağaoğlu 'nun yönetmenliğini üstlendiği “Daf/ Kapan”, bir sınırda, iki askerin nöbet esnasında birbirleriyle yaşadıkları çatışma ve tartışmaları sahneye taşıyor. Şiddetin sıradanlaşması, ölümün basitleşmesi ve eline silah alan bireyin nasıl vahşileştiğini gözler önüne seren “Daf/ Kapan”, 3 Haziran Pazar ve 4 Haziran Pazartesi saat 20.30 'da Garajistanbul 'da ve Kürtçe (Türkçe üstyazılı) olarak sahnelenecek.

• Dramaturji ve yönetmenliğini Mehmet Birkiye 'nin yaptığı, Demet Evgar 'ın ise başrollerden birini üstlendiği Tiyatro Pangar 'ın “Macbeth”i, 4 Haziran Pazartesi ve 5 Haziran Salı günlerinde saat 20.30 'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi 'nde olacak.

Mahir Günşiray 'ın “Tiyatro Öldü” Adlı Oyunu Yeni Oyuncularla Festivalde
Mahir Günşiray, yönetmenliğini yaptığı Tiyatro Oyunevi 'nin “Tiyatro Öldü” adlı oyununu yeni oyuncularla yeniden sahneliyor. Tiyatronun ölümüne ironik bir noktadan bakarak, ölüm törenini, Lorca, Genet, Koltès, Schwab, Handke, Çehov ve Shakespeare 'den de bazı bölümlerin sahneye taşınmasıyla bir tiyatro şölenine çeviren “Tiyatro Öldü”, 1 Haziran Cuma saat 20.30 'da ve 2 Haziran Cumartesi saat 15.30 'da Üsküdar Stüdyo Sahnesi 'nde yer alacak. Mahir Günşiray ve Ayça Damgacı 'nın yönetmenliğini üstlendiği “Tiyatro Öldü”nün sahne tasarımı Claude Leon 'a ait.

“Antonius ile Kleopatra” Shakespeare 's Globe'un Ardından Festival 'de
Kemal Aydoğan 'ın sahneye koyduğu, Haluk Bilginer 'in “Antonius”u, Zerrin Tekindor 'un ise Kleopatra rolünü üstlendiği “Antonius ile Kleopatra”, 1 Haziran Cuma ve 2 Haziran Cumartesi günlerinde saat 20.30 'da Oyun Atölyesi 'nde yer alacak.

“İnsan Manzaraları”yla Nazım ve Herzberg şiirleri
Hollanda 'da yaşayan besteci Selim Doğru 'nun hazırlayıp müziklerini bestelediği “İnsan Manzaraları” adlı gösteri, Türkiye ve Hollanda 'dan iki büyük şair; Nazım Hikmet ve Judith Herzberg 'in şiirleri üzerine kurulu bir çalışma. Edebiyat, tiyatro ve müziğin birbiri içine geçtiği teatral gösteriyi, şarkıcı Hazal Selçuk, Trio To be Sung ve üç solist, 3 Haziran Pazar saat 20.30 'da ve 4 Haziran Pazartesi saat 18.30 'da Haldun Taner Sahnesi 'nde yorumlayacak.

Köken Ergun - “Düğün”: Video Gösterimi ve Söyleşi

Köken Ergun 'un Berlin 'deki Türk göçmenlerin düğün törenleri üzerine yaptığı “Wedding/ Düğün” adlı video çalışmasından yola çıkılarak yapılacak söyleşide rituel dinamikleri, dans, göç, kimlikler ve kolektivite gibi konular, Prof. Dr. Leyla Neyzi, Prof. Dr. Arzu Öztürkmen, Adnan Yıldız ve Köken Ergun tarafından tartışılacak. Söyleşi, 2 Haziran Cumartesi günü saat 14.30 'da Salon 'da gerçekleştirilecek.