İspanya'nın parası bitiyor

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, İspanya bankacılık sisteminin AB tarafından kurtarılmayacağını söyledi

İspanya'nın parası bitiyor
O zaman sadece haftalar önce sağlıklı olduğu düşünülen Bankia´nın 23.5 milyar euroluk kurtarmasını finanse etmek için nereden para bulacak? Düzenli banka Yapılandırması Fonu (FROB) 3.5 milyar euroya sahip ve endişe yaratan başka bankalar da var.

Tahvil piyasalarına yönelmek çok zarar verici olur. İspanya´nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 6.4 ile şimdiden tehlikeli seviyelerde. 10 yıllık Alman tahvili ile faiz farkı 514 baz puan ile rekor seviyeye ulaştı.

Jefferies´den David Owen, İspanya´nın dönülmez bir yola girmek üzere olduğunu düşünüyor. Owen, 'Durum sürdürülebilir değil. Yunanistan seçimlerinden sonra işlerin yatışacağını umuyorlar. Biz dış müdahale olacağını düşünüyoruz. ' diye konuştu.

Yetkililer Rajoy´un tıpkı İrlanda, Yunanistan ve Portekiz´de olduğu gibi kurtarma istemek zorunda kalması halinde AB boyunduruğu altına girmekten, devlet kontrolünü yitirmekten korktuğunu belirtiyor. El Mundo gazetesi Rajoy´un yakın çevresinin durumun umutsuz olduğunu bildiğini, Madrid´in Bankia kurtarmasını ECB teminatı olarak kullanmak üzere fon ihraç ederek karşılamayı umduğunu bildirdi.

Euromoney 'e konuşan, ECB eski üyesi Lorenzo bini-Smaghi, bankanın böyle bir aldatmacaya karşı çıkacağını belirtti. Bini-Smaghi, 'Bu plan İspanyol hükümetinin istediği gibi uygulanamaz, ECB´nin istediği limitler içersinde gerçekleşmek zorunda. ' dedi.