Hintli Polyester Devinden Çorlu’ya 150 Milyon Dolar Yatırım

Dünyanın önde gelen ince polyester film üretcilerinden Polyplex Group Ltd (Polyplex), Tekirdağ Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi’nde PET reçine ürün serisi için yeni bir üretim sahasını devreye alacak.

Hintli Polyester Devinden Çorlu’ya 150 Milyon Dolar Yatırım
150 milyon dolar tutarlı; 2 aşamalı yatırım kapsamında hayata geçecek sahanın senelik üretim kapasitesi 600 bin ton olacak ve burada 250 eleman istihdam edilecek. Ticaret hacmi de 1 milyar doları bulacak. 2012 ilk yarıda yapılacak temel atma törenini takiben üretimin yüzde 70-80’i Avrupa, ABD ve Rusya piyasalarına ihracata ayrılacak.

Polyplex’in yatırıma teşvik eden Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, “Ülkemize böyle bir yatırımı armağan ettiğimiz için gururluyuz. Bu yatırımın hacim ve potansiyeli değerli olduğu gibi, getireceği katma değerler de önemli. Bu yatırım Türkiye’nin hâlihazırda ithal ettiği bir ürünün önemli bir ihracatçısı olmasına imkân tanıyacak. Yabancı yatırımcıları ülkemizde yatırım yapmaya teşvik ederken aradığımız katma değerler de bu tür değerler.” dedi.

Polyplex Kıdemli Başkan Yardımcısı Kapil Gupta da konuyla ilgili olarak şunları ifade etti:

"Avrupa ve Akdeniz piyasalarında konumumuza odaklanmak ve payımızı artırmaya yönelik olarak Türkiye’de polyester film üretim tesisi kurmak için adımlar attık ve Eylül 2004’te Polyplex Europa Polyester Fim Sanayi ve Ticaret AŞ adında bir şirket kurduk. Bu kararı almış olmaktan dolayı çok memnunuz. Bugün açıkladığımız yatırımın büyüme planının bir parçası olmadığını, tamamen yeni bir yatırım olduğunu dile getirmeliyim. Yeni üretim alanımız Tekirdağ Çorlu’da bulunan Avrupa Serbest Bölgesi’nde yer alıyor. Serbest Ticaret Bölgeleri yoğun ihracat/ithalat operasyonları için uygun bir yatırım ortamı sunuyor. Buranın konumu sayesinde son 3-4 senedir kapasitede herhangi bir artış yaşanmamasına karşın büyümeyi sürdüren büyük Batı Avrupa piyasasına da girebiliyoruz. Bu pazar önemli miktarda ithalat yapıyor.

Asya ve Avrupa arasında da bir köprü görevi gören fabrikamız Ortadoğu, Amerika, Rusya / Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta ve Doğu Avrupa piyasalarına da hizmet verecek. Bu proje global bir varlık oluşturma ve dönüşmekte olan sanayi sektörlerinde faaliyet yürüten büyük ölçekli müşterilerle güç birliği yapma planımızın önemli bir parçası. Başbakanlık Yatırım Ajansı’na verimli çalışmaları ve bu karar verme sürecinde bize sundukları destekten dolayı teşekkür ederim.”

Hintli Polyplex Corporation Ltd, 1980’de kuruldu. Şirketin Hindistan, Türkiye ve Tayland’da üretim sahaları bulunuyor. ABD’de de yeni bir yatırımla fabrika inşaatı devam ediyor. Üretime dönük olarak reçine hammaddesini ve satışa dönük olarak da özel amaçlı metalleme, silikon kaplama ile sıkma kaplama ürünlerini sunuyor. Ayrıca engel zarı, termal laminat ve release liner satıyor. 2010 – 2011 döneminde Polyplex 530 milyon dolar gelir elde ettiğini açıklamıştı. Grubun 2013 – 2014 döneminde gelirlerini 1 milyar dolara çıkarması bekleniyor .